Nieuwe leerstoel VUB in samenwerking met zes verzekeringsmaatschappijen

Sociale antropoloog eerste VUB-leerstoelhouder Stewardship of FinanceDe Vrije Universiteit Brussel heeft samen met zes grote verzekeringsmaatschappijen een nieuwe leerstoel opgericht. Onder de naam Stewardship of Finance moet de leerstoel ethische financiële dienstverlening bevorderen. De bekende Belgische antropoloog Paul Jorion start in oktober de 15 gastcolleges die in het academiejaar 2012-2013 over het thema worden gedoceerd.

Een looptijd van minstens vijf jaar
De leerstoel gaat donderdag 4 oktober van start. Hij heeft in eerste instantie een looptijd van vijf academiejaren. Doctorandi zullen de thematiek van ethische financiële dienstverlening onderzoeken vanuit diverse wetenschappelijke disciplines zoals economie, rechten, filosofie, wiskunde en actuariaat. Het onderzoek moet tot nieuwe inzichten leiden over de ethiek en moraal van financiële activiteiten, in het bijzonder van verzekeringen en financieel beheer.

Onderzoek en onderwijs
De leerstoel heeft twee pijlers: onderzoek en onderwijs. Via een reeks colleges leren studenten uit verschillende disciplines nadenken over stewardship of finance; kennis die ze later kunnen gebruiken als ze zelf in de financiële sector aan de slag gaan. Ook hoogleraren van de ULB participeren in het project en zullen hun studenten aansporen tot deelname aan de cursussen.

Sociale antropoloog Paul Jorion eerste leerstoelhouder
Voor de colleges doet de leerstoel een beroep op Paul Jorion. De bekende sociale antropoloog Paul Jorion heeft jarenlang in de Amerikaanse financiële sector gewerkt. Hij woont nu in Frankrijk en schrijft o.m. columns voor de economiebijlage van de gezaghebbende krant Le Monde. Tijdens het academiejaar 2012-2013 zal hij zestig uur gastcolleges geven. Op donderdag 4 oktober om 15 geeft hij zijn inaugurale les. De lezing vindt plaats op de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel in Aula Q.

Voorzitter
De voorzitter van de leerstoel is professor in economisch en financieel recht Michel Flamée, die tevens actief is als bijzonder mandataris voor verzekeringstoezicht en auditeur bij de Nationale Bank van België. Prof. Koen Byttebier van de faculteit Recht en Criminologie staat in voor de algemene coördinatie met alle betrokken partners en faculteiten. Het project mag zich tevens verheugen in een actieve bijdrage van de ULB.

Verzekeraars
De zes verzekeringsmaatschappijen die de leerstoel ondersteunen zijn AG Insurance, Allianz, Baloise Insurance, Belfius Insurance, Ethias en P&V Groep.