Alumnus in de kijker - Frank Vander linden

Alumnus - Frank Vander lindenFrank Vander linden verrijkt met zijn rockgroep De Mens al 20 jaar de Nederlandstalige muziekscène. Hits zoals “Dit is m’n huis”, “Irene”, “Jeroen Brouwers (schrijft een boek)” en “En in Gent” zijn maar enkele hoogtepunten uit hun werk. Vander linden timmerde ook succesvol aan een carrière als journalist en muziekcriticus bij ondermeer Knack en Humo. Hij studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel tussen 1980 en 1984.

Hoe rock ‘n’ roll was het in jouw tijd om voor de VUB te kiezen?

In 1980 was de VUB  behoorlijk rock ‘n’ roll. New wave was het ordewoord, en de VUB ademde dat ook uit. De gebouwen bijvoorbeeld gaven de tijdsgeest feilloos weer. Maar ook dit auditorium, met die draaiende segmenten, was high tech in die dagen.

Nu, voor mij was Brussel de enige mogelijke optie toen. Die tijd was zo verweven met radio en muziek in de hoofdstad: je had toen de stadsradio FM Bruxel, en niet veel later Radio Capital, de radio waar Marcel Vanthilt en Dominique Deruddere mee bezig waren. Dat volgde ik toen allemaal.

Is De Mens geboren op de VUB?

Ja en nee. Ik kende Michel De Coster (bassist van De Mens) al van toen we kinderen waren, zij het vaag. Aan de VUB liep ik 'm weer tegen het lijf, ergens tijdens die eerste dagen op de campus. Hij vertelde me dat hij in een muziekgroep speelde en van het een kwam het ander. Maar de formatie De Mens kwam uiteindelijk pas later, in 1991, 1992.

Nu, de eerste weken op de unief was ik heel verlegen. Ik durfde zelfs het cafetaria niet binnen te gaan. En dus zat ik urenlang op mijn gitaar te tokkelen in de auto. Beetje zielig misschien maar zo leer je wel spelen. Dus dat heb ik ongetwijfeld aan mijn eenzame uren op de VUB te danken. Later kwam het met dat sociale leven op de campus we helemaal goed, moet ik zeggen (lacht).

Lees het volledig interview in het volgend nummer van Akademos (JG 15, nr. 3).