Een impressie van de Alumni-dag

Overal op de campus iets te beleven

Na een massaal weerzien bij het onthaalpunt op de esplanade kon elke alumnus een keuze maken uit een rijk gevuld namiddagprogramma. Meer dan 30 workshops, lezingen en andere activiteiten vonden plaats. Een – kleine – greep uit het aanbod:

• de vakgroep SCOM (communicatiewetenschappen) ging samen met haar alumni de uitdaging aan om het uitzicht van de media anno 2020 te schetsen.
  • In samenwerking met de Vereniging voor Ingenieurs van de Vrije Universiteit Brussel (VIrBr) werd een heuse Battle of the Engineers georganiseerd.
  • Nog voer voor ingenieurs: de deelnemende bolides aan de ECO marathon vroeger en nu.
  • Op de sportdienst konden jonge en minder jonge alumni terecht voor een Health Check.
  • Een druk bezochte plek op het parcours was de openluchtstand van de Oudstudentenbond (OSB), waar Marc “DJ Luigi” Witters de tapkraan bemande.

Alumni met een medisch diploma op zak werden met een pendelbusje naar hun campus van weleer gebracht. Ook in Jette was een welgevuld programma hun deel:

• professoren emeriti Loeb en Amy brachten een gesmaakte lezing, georganiseerd door de Medische Oud-Studentenbond (MOVUB)
  • Het UZ Brussel stelde de spoedafdeling open voor een rondleiding
  • op de afsluitende receptie konden de alumni het recente Skillslab, waar studentencompetenties en vaardigheden aanleren in een simulatieomgeving, bezoeken

Swingende plenaire sessie

Ondanks het mooie nazomerweer vonden heel wat alumni na een geslaagde dag vol workshops, lezingen en recepties de weg naar de aula voor de afsluitende plenaire sessie. Alumna en FM Brussel presentatrice Kim Ponsaerts praatte de zitting vlot aan elkaar. Swingende, maar ook ontroerende liedjes van Frank Vander linden begeleidden toespraken van enkele bekende alumni:

• weerman David Dehenauw (alumnus ingenieurswetenschappen) gaf wat meer tekst en uitleg bij zijn voorliefde voor de campus, die hij ook nu nog regelmatig bezoekt.
  • Arts Erwin De Clerck, drijvende kracht achter de Vlaamse Liga tegen Kanker, vertelde hoe de (kalver)liefde hem bij de Studiekring Vrij Onderzoek bracht. Sociale strijd hield hem vervolgens behoorlijk lang weg van zijn examens in Jette.
  • Annemie Neyts, politica en voorzitster van de Europese Liberale en Democratische Partij (ELDR), toonde aan hoe liefde voor de alma mater zeker niet in de weg staat van een kritische mening erover. Zo had ze het over het stuitende seksisme in haar studententijd.
  • Afscheidnemend vicerector Studenbeleid Hélène Casman legde met een meeslepend verhaal over het hoger onderwijs tijdens de Duitse bezetting ze de kern van de Vrije Universiteit Brussel bloot: de moed om kritisch te denken, en daar vervolgens ook naar te handelen.

Aan rector Paul De Knop de eer om de plenaire sessie af te sluiten. En dat deed hij met verve. Niet alleen door de verdiensten van de vrije Universiteit Brussel vroeger en nu in de verf te zetten. Niet alleen door te wijzen op de cruciale rol van een Vlaamse universiteit – met onderwijs en onderzoek van topkwaliteit – in de kosmopolitische hoofdstad. Maar vooral door te wijzen op de toegevoegde waarde van onze alumni:

“De waarde van een universiteit laat zich afmeten aan de sporen die haar alumni achterlaten: in hun professioneel leven, en in de samenleving. Zonder dat, zonder die dynamische maar onverbrekelijke band met haar alumni, verwordt een universiteit tot niets meer dan een supermarkt voor diploma’s.”