Wat is hét VUB-gevoel volgens jou?

“Een heerlijk gevoel van vrijheid, eenheid en geborgenheid; breed denken, dichtbij (alles) staan; grootstad op kleinschalig niveau.”

Het zijn maar enkele voorbeelden van wat oud-studenten hebben geantwoord op de prangende vraag: wat is het VUB-gevoel volgens jou? De vraag stond op een kaartje dat tijdens de grote VUB-terugkomdag massaal is ingevuld.

Mijn tweede thuis

Een antwoord dat in allerlei varianten heel vaak opdook, was het ‘thuisgevoel’. De VUB-campus als een echte thuis in Brussel; de groene campus als een tweede thuis; geen gebouwen her en der verspreid over de stad. Schept een groepsgevoel. Maar ook Brussel zelf blijkt voor nogal wat oud-studenten een deel van het VUB-gevoel.  De VUB is wonen, leven, studeren, uitgaan in Brussel. Voor mij was dat het Brussel van begin jaren tachtig.

Vrij en kritisch

Vrijheid, openheid en ruimdenkendheid kregen veel vermeldingen. Vrij, in en voor de maatschappij!  En natuurlijk de kritische geest. Een open kritische geest beleeft meer, weet meer, bereikt meer. De VUB als vereniging van wereldverbeteraars.

De VUB-tijd is voor velen een sleutelmoment in hun leven geweest: Visie en inspiratie voor het verdere leven, of ook nog: samen slim en sterk (proberen) worden op ’n speelse manier. Heerlijk volwassen worden.

Het laatste woord is voor oud-student Danny De Saedeleer:  Het VUB-gevoel is veel te rijk om in enkele woorden of zinnen neer te pennen.