logo

U bent hier

Leerstoel 'Stewardship of Finance' van start onder grote belangstelling

openingslezing Paul Jorion VUB leerstoel Stewardship of FinanceVoor een volle aula QD vond donderdag 4 oktober 2012 de inaugurale lezing plaats van de leerstoel Stewardship of Finance. In zijn uiteenzetting met titel ‘Why Stewardship of Finance’ verduidelijkte leerstoelhouder Prof. Dr. Paul Jorion het opzet van de lezingenreeks.  

Prof. Dr. Paul Jorion, de leerstoelhouder, werd verwelkomd door Prof. Dr. Koen Byttebier en ingeleid door rector Paul De Knop, die in zijn opening speech het leerstoelhouderschap van Paul Jorion aanhaalde als het bewijs dat sponsorship van universitaire onderzoeksprojecten door partners uit de privé-sector wel degelijk mogelijk is zonder de academische vrijheid in gevaar te brengen.

In zijn lezing ‘Why stewardship of finance’ behandelde Paul Jorion onderwerpen als het sociale nut van financiële instellingen, de al te grote welwillendheid tegenover een waarde als hebzucht in bepaalde financiële middens, de rechtvaardigheid van het heffen van een rente op leningen, de rol van speculatie in het beurswezen en het verschil tussen primaire en secundaire markten. Voor zijn invulling van een ‘stewardship of finance’ haalde hij inspiratie uit de manier waarop de Quakersgemeenschap uit Californië traditiegetrouw de notie invullen: als een dienst aan de gemeenschap.

Paul Jorion beëindigde zijn lezing met de vaststelling dat inzake de nog steeds aanslepende financiële crisis zij die leren uit fouten jammer genoeg over een zwakkere lobbykracht beschikken dan zij die er niet uit leren. Misschien, zo besloot hij, is het tijd gekomen om met de vuist op tafel te slaan en luid te roepen: “genoeg is genoeg”.

Het was aan Prof. Dr. Michel Flamée om daarna het dankwoord uit te spreken en de aanwezigen uit te nodigen tot de receptie. 

Bekijk de video's:

 

Bekijk het volledige programma hier.

72157631696167838

VUB Today

 

About the chair

‘Stewardship of Finance’ is sponsored by six major insurance companies and will focus on research as well as on education. Behind its foundation lies the believe that the current financial crisis has shown that a moral reflection is most certainly necessary.

Read more...

Videos about the chair

All lectures and panel discussions wil be filmed and put online.

Holder of the chair

Koen ByttebierThe chairman of this chair is Professor Koen Byttebier of the Faculty of Law and Criminology.

Professor dr. Régine Feltkamp and Tom Wera will be in charge of coordinating with the partners and faculties involved. The project will also benefit from an active contribution by ULB.

Insurance companies

The six insurance companies which have agreed to support the chair are AG InsuranceAllianzBaloise Insurance,Belfius InsuranceEthias and P&V Groep.

AG InsuranceAllianzBaloise Insurance

Belfius InsuranceEthiasGroup P&V