logo

U bent hier

VUB-onderzoeker Didier Caluwaerts wint Europese prijs

VUB-onderzoeker Didier Caluwaerts

Voor zijn met de Jean Blondel PhD Award doctoraat bracht Caluwaerts Nederlandstalige en Franstalige Belgen samen in een burgerforum om te delibereren over de simpele maar controversiële vraag “hoe zien jullie de toekomst van België”. Daarbij varieerde Caluwaerts de samenstelling van de groepen: drie ervan waren homogeen Nederlandstalig, drie homogeen Franstalig, en drie waren taalkundig gemengd.

Bedoeling was na te gaan of de deliberatieve kwaliteit van de discussie veranderde volgens groepssamenstelling. In tegenstelling tot de verwachting bleek de discussie met burgers uit de andere taalgroep te leidden tot wederzijds begrip, en dat begrip leidde op zijn beurt tot respect. 

Publicatie op til bij Peter Lang Publishers

Caluwaerts’ doctoraat vormde de basis voor deze grootschalige burgertop in die zin dat op de G1000 eveneens de samenstelling van de groepen varieerde met eentalige en tweetalige tafels. Zijn onderzoek, met als titel: “Confrontation and Communication. Experiments on Deliberative Democracy in Divided Belgium” verschijnt volgende maand bij Peter Lang Publishers.

Promotor van Caluwaerts’ onderzoek is Kris Deschouwer, die als onderzoeksprofessor verbonden is aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de VUB