logo

U bent hier

Prestigieuze Advanced Grant van de European Research Council voor VUB-prof Johan Schoukens

VUB Prof Johan SchoukensDe Europese Unie biedt met de European Research Council (ERC) Grants excellente onderzoeksleiders de mogelijkheid om baanbrekend, high-risk onderzoek uit te voeren. De toekenning van een ERC-Grant aan Johan Schoukens is een erkenning van het belang van het fundamenteel onderzoek dat wordt verricht aan het “VUB-Centre for Data Based Modelling and Model Quality Assessment”.

Wiskundige modellen: instrument om de wereld beter in te schatten
Wetenschappers en ingenieurs willen de wereld rondom hen begrijpen, voorspellen, en controleren. Hiertoe maken ze intensief gebruik van wiskundige modellen omdat ze zo de wereld kunnen nabootsen op hun computer. Zo kan men dure en/of gevaarlijke experimenten vervangen door computersimulaties. 

Wiskundige modellen zijn alomtegenwoordig. Klimaatmodellen bijvoorbeeld geven inzicht in de opwarming van de aarde en voorspellen de toekomstige klimaatevolutie. De Airbus A380 heeft dan weeral duizenden uren “gevlogen” in computersimulaties alvorens de eerste echte vlucht plaatsvond boven Frankrijk. Tot slot ondergaan nieuwe wagens eerst virtuele “crashtests” op de computer, pas daarna bouwt men dure prototypes. Dit alles is onmogelijk zonder betrouwbare wiskundige modellen.

Van vervuilde input tot heldere modellen
Het “VUB-Centre for Data Based Modelling and Model Quality Assessment”, gefinancierd met een prestigieuze Methusalem financiering van de Vlaamse regering, verricht fundamenteel onderzoek naar systematische methoden om goede modellen op te bouwen vanaf experimentele gegevens die vertroebeld zijn door allerlei fouten. Geavanceerde modelleringstheorieën laten toe om een scherp wiskundig beeld te krijgen van de wereld die de wetenschappers en ingenieurs waarnemen doorheen een vuile bril. De resultaten zijn breed toepasbaar: ze worden niet alleen gebruikt in de automobiel-, luchtvaart-, elektronica-, en telecommunicatiesector, maar ook in hoogtechnologische medische apparatuur, biologische, chemische en klimatologische studies.

De advanced ERC-grant verhoogt het beschikbare budget van het onderzoekscentrum aanzienlijk en biedt de mogelijkheid om gericht onderzoek te doen naar niet-lineaire modellen die veel beter aansluiten bij de realiteit. Hierdoor zal men betere ontwerpen kunnen maken om goedkopere, betere, efficiëntere, energiezuinigere, en/of competitievere producten te bouwen. 

De Europese Unie biedt met de ERC-Grants excellente onderzoeksleiders de mogelijkheid om baanbrekend, high-risk onderzoek uit te voeren.