logo

U bent hier

St V: Bloemen, toespraken en veel bier voor stichter van ULB en VUB

Bloemenhulde Sint-Verhaegenherdenking 2012 VUB

Bij het begin van de herdenking van Théodore Verhaegen legden de rectoren en voorzitters van ULB en VUB en de vertegenwoordigers van de oud-studentenbonden OSB en UAE en studentenverenigingen BSG en ACE, Vrij Onderzoek (VO) en Librex, Uitstraling Permanente Vorming  en de Vriendenkring Personeel bloemenkransen neer bij het monument van de gefusilleerden (Nationale Schietbaan). Hetzelfde gebeurde bij het graf van Théodore Verhaegen op de begraafplaats van Brussel, het monument van de verzetsgroep ‘Groupe G’ op de ULB-campus en ten slotte aan de standbeelden van Francisco Ferrer en Théodore Verhaegen voor het rectoraatsgebouw van de ULB.

Tegen de stroom

Daarna volgde een gemeenschappelijke zitting, waar VUB-rector Paul De Knop namens de twee universiteiten sprak. “Het voortbestaan van België zoals we het kennen, of zelfs van België tout court, staat vandaag meer danVUB St V aan de Brusselse Zavel ooit ter discussie”, zei Paul De Knop. ”Tegelijk halen VUB en ULB de banden steeds nauwer aan. We doen dat niet om dwars te liggen, wel omdat de politieke context niets, maar dan ook niets verandert aan onze gemeenschappelijke roots,  aan onze ligging op een boogscheut van elkaar en aan het gedachtegoed dat we delen. Precies 150 jaar geleden is Pierre-Théodore Verhaegen overleden. Hij was een visionaire persoonlijkheid die deed wat volgens hem moest en hij stichtte een vrije universiteit. Wij doen bijna 180 jaar later nog altijd wat volgens ons moet. Vaak tegen de stroom in.” 

Veilige stoet

De rector benadrukte ook nog dat de studentenoptocht in de namiddag in alle veiligheid moest verlopen. “Aan de ouders van Anthony én aan onszelf zijn we verplicht om voor een veilige stoet te zorgen.”

De St V-optocht van de Zavel naar het Beursplein verliep zonder noemenswaardige incidenten. Er was een hele reeks extra veiligheidmaatregelen getroffen, zoals een betere afscherming van de vrachtwagens met een dik touw dat (nuchtere) studenten vasthielden, grote panelen om de wielen te bedekken en drank die achteraan de vrachtwagens geschonken werd en niet meer aan de zijkant. Alleen een striktere timing van de stoet blijkt nog voor verbetering vatbaar. Er was overal frisdrank verkrijgbaar en langs het traject stonden er standjes met water. Maar uiteraard vloeide vooral het bier rijkelijk, wat ook te zien is in de reportage die tvbrussel van de optocht maakte. 

Bekijk hieronder de foto’s van de Verhaegenherdenking en de optocht. 

72157632080500110