Prestigieus CMS LPC Fellowship voor VUB-prof Freya Blekman

VUB-prof Freya Blekman krijgt CMS LPC FellowshipNieuwbakken CMS LPC Fellow Prof. Freya Blekman doet onderzoek naar elementaire deeltjes en werkt aan het Interuniversity Institute for High Energies van de ULB en de VUB. Ze is tevens één van de twee coördinatoren bij de ‘Beyond-Two-Generations’ onderzoeksgroep, een samenwerkingsverband van een dertigtal universiteiten. Deze groep zoekt binnen het CMS samenwerkingsverband tussen de top-quarks naar nieuwe deeltjes en krachten buiten het standaardmodel van de kwantumfysica. Zo’n nieuw deeltje zou bijvoorbeeld een zwaardere versie van de top quark kunnen zijn, of deeltjes die vervallen naar top quarks waarvan het bestaan voorspeld wordt door extradimensionale modellen. Een doorbraak in de zoektocht zou mogelijk het mysterie van de donkere materie verklaren.

Het Fellowship programma moedigt een nauwe samenwerking aan tussen internationale onderzoekers en het Fermilab LHC Physics Center. Door de toekenning krijgt de onderzoeksgroep van prof. Blekman de beschikking over 37.000 dollar, aangevuld met een reisfonds van 20.000 dollar.