Twee awards voor jonge vorsers van de faculteit Geneeskunde en Farmacie

VUB Post-Docs Van Valckenborgh en De KeersmaeckerOp 8 december ll, tijdens de laatste American Society of Hematology meeting in Atlanta, USA  hebben twee jonge vorsers van de faculteit Geneeskunde een Junior Award (elk 50.000 US $) ontvangen van de International Myeloma Foundation. Concreet gaat het over Brenda De Keersmaecker (post-doc bij LMMO, promotor K. Thielemans, rechts op de foto) en Els Van Valckenborgh (post-doc en 10% ZAP bij HEIM, promotor K. Vanderkerken, links op de foto).

Multipel myeloom is een kanker gekenmerkt door een kwaadaardige woekering van plasmacellen in het beenmerg. Om een effectieve behandeling te ontwikkelen is het noodzakelijk minimale residuele restziekte te kunnen bestrijden, bijvoorbeeld door middel van specifieke immuuncellen. In het project van Brenda De Keersmaceker zal een nieuwe multiple myeloom immuuntherapie strategie in vitro geevalueerd worden. Deze nieuwe immuuntherapie is gebaseerd op twee recente ontwikkelingen; de eerste is de introductie van lenalidomide, een geneesmiddel met immuun-stimulerende eigenschappen en de tweede is multiple myeloom immuuntherapie, die toegepast kan worden om het immuunsysteem ertoe aan te zetten om tumorcellen te doden. In het project van Els Van Valckenborgh zal onderzocht worden hoe tumorcellen de generatie, expansie en functie van myeloïde-afgeleide suppressor cellen (MASC) kunnen reguleren. Het ontrafelen van deze mechanismen zal ons helpen om de myeloom ontwikkeling beter te begrijpen en nieuwe therapiën te ontwikkelen die de behandeling van patiënten zal verbeteren.