logo

U bent hier

Onderzoeksgroep "Zorg rond het Levenseinde" wint 2 EAPC poster awards

De onderzoekgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en UGent heeft twee van de zes EAPC poster awards binnengehaald op het 13de wereldcongres van de European Association for Palliative Care (EAPC) in Praag.

De twee onderzoeken die beloond werden, zijn het onderzoek van drs Charlotte Benoot en professor Reginald Deschepper over ervaringen van kankerpatiënten die alleen wonen en het onderzoek van professor Jane Seymour, professor Luc Deliens en professor Judith Rietjens over palliatieve sedatie in drie Europese landen. 

Het eerste onderzoek toont aan dat een deel van de kankerpatiënten die alleen wonen tijdens de behandeling dat niet alleen als een bedreiging maar ook als positief ervaren. Een andere conclusie is dat alleenwonende kankerpatiënten “zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven” als belangrijkste doel hebben tijdens de behandeling.

Het tweede onderzoek laat zien dat er duidelijke verschillen bestaan tussen landen in de perceptie en toepassing van sedatie aan het levenseinde. Voor Britse zorgverleners is sedatie een continuüm gaande van normale praktijk met lage dosissen van sedatieven die gegeven worden voor terminale rusteloosheid tot zeldzame situaties waarin het lijden niet onder controle kan gebracht worden. Belgische zorgverleners beschrijven sedatie eerder als een antwoord op de vraag van de patiënt om in slaap gebracht te worden tot overlijden.

De awards zijn een beloning voor uitmuntend en innovatief onderzoek binnen palliatieve zorg. De winnaars werden gekozen uit 890 inzendingen van onderzoeksgroepen over de hele wereld. Beide posters zijn te vinden op de website van de onderzoeksgroep End of Life Care.