logo

U bent hier

Het UZ BRUSSEL vernieuwt zichzelf (en zijn jaarverslag)

Digitaal jaarverslag 2012 UZ BrusselHet digitaal jaarverslag 212 van UZ Brussel is een opmerkelijk werkstuk geworden. Het heeft als titel ‘UZ Brussel in 2012: de switch’ en nodigt de bezoeker uit mee de switch te maken. Via een slimme navigatie kan de bezoeker zowel verticaal als horizontaal scrollen. Zo komt hij langs verschillende ‘lagen’: een eerste laag met tekeningen, een tweede en een derde laag met telkens meer uitleg, en uiteraard ook de klassieke cijfers en details eigen aan een jaarverslag.

Op ronde met Christophe.

Apart aan het jaarverslag is het gebruik van tekeningen in de eerste laag. Het zijn er in totaal twaalf: één voor elke activiteit die het UZ Brussel tekenend vindt voor het voorbije jaar. Die activiteiten zijn dan weer opgehangen aan het werk dat Christophe doet in het ziekenhuis, een arts en professor werkzaam op het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde.  De bezoeker loopt als het ware een ronde mee met Christophe, waardoor de zorg een menselijk gelaat krijgt.

Aan de basis van de switch: twee vragen.

De switch van het UZ Brussel, die is ingezet in 2012, heeft als bedoeling het hele ziekenhuissysteem te stroomlijnen. Aan de basis liggen twee vragen: ‘ ‘Wordt de patiënt er beter van?’ en ‘Hoe kunnen we de zorg beter en efficiënter maken.’

Het antwoord wordt de volgende jaren volop uitgewerkt. Eén luik omhelst de materiële uitbouw van het UZ Brussel. Zo voorziet een ruimteplan dat tegen 2020 60 % van het ziekenhuis in 2020 herbouwd zal zijn en talrijke eenheden zullen worden vernieuwd. Maar ook de manier waarop de zorg wordt verstrekt, is aan modernisering toe. Twee grote projecten – ‘Nexus’ en ‘Lean’ – moeten daartoe bijdragen. Beide beogen een hogere efficiëntie.

Maak mee de switch, bezoek het jaarverslag

Het digitaal jaarverslag 2012 van UZ Brussel kan door iedereen ingezien worden. Eerstdaags zal het ook te bekijken zijn in het Frans en Engels.