logo

U bent hier

VUB lanceert ‘PALM’, een intensieve vorming in palliatieve zorg voor medici en masters

Nieuwe opleiding PALM, palliatieve zorg VUBOp 9 november 2013 start de Vrije Universiteit Brussel, gepatroneerd door de leerstoel ‘Waardig Levenseinde’, een nieuwe vijfdaagse opleiding voor artsen en niet-artsen. Deze intensieve vorming is toegankelijk voor medici en professionelen met een masteropleiding. De kwaliteit van de opleiding wordt gewaarborgd door experten met jarenlange praktijkervaring en wordt aangestuurd door de stuurgroep o.l.v. Prof. Wim Distelmans (VUB), Prof. Simon Van Belle (UGent), Prof Patrik Vankrunkelsven (KU Leuven) en Prof. Joke Denekens (UA), in samenwerking met talrijke partners. PALM vormt een tweeluik met de succesvolle LEIF-opleiding over het omgaan met beslissingen bij het levenseinde, voorafgaande zorgplanning en zorgvuldige praktijk van euthanasie.

PALM legt de nadruk op de opvang, de behandeling en de zorg van palliatieve en ernstig ongeneeslijke zieken.

Dit maakt het tweeluik (PALM en LEIF) tot een primeur voor Vlaanderen. De PALM opleiding heeft aandacht voor de problemen van palliatieve en chronische zieken zoals pijn- en symptooncontrole, psychologische begeleiding, sociale opvang en aandacht voor existentieel lijden. De aanpak is (zelf)kritisch, empathisch en nuchter, en houdt rekening met de realiteit en de actuele mogelijkheden. De informatieoverdracht en training gaan gepaard met een respectvolle houding voor zwaar zieken, waarbij eerbied voor de wil van de patiënt cruciaal is.

Praktisch

  • Wat? Vijfdaagse intensieve opleiding
  • Wanneer? 5 zaterdagen: 9 november en 14 december 2013, 8 februari, 15 maart en 17 mei 2014
  • Waar? Wemmel, expertisecentrum 'Waardig Levenseinde', Vander Vekenstraat 158.
  • Kostprijs? 275 euro, inclusief lunch, koffie, cursusmateriaal en boeken. 
  • Accreditering is aangevraagd. 

Wie geïnteresseerd is in Palliatieve zorg en de PALM opleiding, kan hier terecht