logo

U bent hier

1,47 miljoen voor toponderzoek van jonge VUB-professor Mathieu Vinken

Europese subsidies voor VUB-prof Mathieu VinkenMathieu Vinken wil met het geld van de ERC - 1,47 miljoen euro - nieuwe doelwitten karakteriseren voor de behandeling van acute en chronische leveraandoeningen. Deze kennis vormt de basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Het onderzoek van Mathieu Vinken is gebaseerd op recente wetenschappelijke bevindingen die stellen dat de zogenaamde hemikanalen – communicatiekanaaltjes tussen cellen - van het menselijke lichaam zich specifiek openstellen als ziekte zich openbaart. Hierdoor worden verdere schadelijke processen zoals het afsterven van cellen en ontstekingsreacties aangevat.

Tot nu toe niet beschikt men niet over stoffen die specifiek kunnen inwerken op hemikanalen. Het onderzoeksteam van Mathieu Vinken zal dergelijke stoffen ontwikkelen en karakteriseren. Het onderzoek zal toegespitst worden op leverziekte, een belangrijke doodsoorzaak in Europa.

European Research Council

De European Research Council (ERC) van de Europese Unie is de eerste pan-Europese organisatie voor financiering van grensverleggend onderzoek. Het doel is om wetenschappelijke topkwaliteit in Europa te stimuleren door de allerbeste, creatiefste onderzoekers te ondersteunen. Naast de ERC-Starting Grants voor jonge, startende toponderzoekers, zoals Mathieu Vinken heeft ontvangen, keert het nog twee soorten financiering uit. Eentje voor onafhankelijke excellente wetenschappers ('ERC consolidator Grants'), en eentje voor  senior research leiders ('ERC Advanced Grants').

Onlangs nog kreeg VUB-prof Bram Vanderborght 1,5 miljoen van de ERC voor onderzoek naar betere aandrijfmotoren voor robots.