Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde krijgt leidinggevende rol in Europese palliatieve zorg-studies

Prof Luc Deliens van Zorg rond het LevenseindeBinnen het 7de kaderprogramma Gezondheid tekende de EU zopas grote contracten met twee internationale wetenschappelijke consortia. Het gaat om het PACE-project ter waarde van 5,5 miljoen euro en het ACTION-project ter waarde van 4.8 miljoen euro.

PACE, gecoördineerd door Prof Lieve Van den Block en Prof Luc Deliens van de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde, is grensverleggend en innovatief onderzoek ter verbetering van palliatieve zorg in rust- en verzorgingshuizen in België, Finland, Italië, Nederland, Polen en UK.

In het ACTION-project wordt baanbrekend onderzoek uitgevoerd over voorafgaande zorgplanning bij kankerpatiënten in ziekenhuizen in België, Denemarken, Nederland, Italië, Slovenië en de UK. Hieraan wordt ook geparticipeerd door het UZ Brussel en het UZ/UGent. In dit ACTION project is de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde de Belgische partner. Beide studies worden dit jaar opgestart en zullen vijf jaar lopen.

Over Zorg rond het Levenseinde

Zorg rond het Levenseinde is een gemeenschappelijke, multidisciplinaire onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent. Deze onderzoeksgroep streeft ernaar de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek over zorg rond het levenseinde te verbeteren. De meer dan 30 leden van de onderzoeksgroep hebben wetenschappelijke achtergronden in geneeskunde, verpleegkunde, sociologie, gezondheidswetenschappen, ethiek, en psychologie. Voorzitter is Professor Luc Deliens

(Op de foto: professor Luc Deliens)