logo

U bent hier

LEIF viert 10-jarig bestaan in KVS

“De belangrijkste verwezenlijking is dat het levenseinde bespreekbaar is gemaakt bij de bevolking.” Dit zei Wim Distelmans bij de viering van 10 jaar LEIF in de Brusselse KVS zaterdag 12 oktober 2013. Tijdens de viering werd ook de allereerste LEIFtime Achievement Award uitgereikt aan Jacinta De Roeck, Jeannine Leduc en Myriam Vanlerberghe omdat ze in 2002 als senator aan de basis lagen van de euthanasiewet die zoveel landen België benijden.

Wim Distelmans is oprichter van LEIF en professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB. De organisatie is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, met respect voor de wil van de patiënt.

LEIF introduceerde in februari 2013 de LEIF-kaart, waarmee elke aanvrager te kennen geeft wat zijn wensen voor het levenseinde zijn. Ondertussen zijn er al meer dan 16.000 aanvragers: een duidelijk bewijs dat LEIF tegemoet komt aan de verzuchtingen van een groot deel van de bevolking.

De viering werd opgeluisterd door een muzikaal intermezzo van Kris De Bruyne, die even daarvoor ook zijn boek 'Hoe mooi mijn moeder stierf' had voorgesteld. Daarin vertelt hij over de euthanasie van zijn moeder, en de weerslag die dit had op de familie.

Zie hieronder het korte verslag van de VRT over de viering van 10 jaar LEIF:

VUB-prof en drijvende kracht achter LEIF Wim Distelmans