U-Residence feestelijk geopend

Een nieuwe opvallende verschijning aan de Generaal Jacqueslaan

Vrijdag 11 oktober is U-Residence, het gloednieuw multifunctioneel complex met studentenverblijf op de VUB-campus van Etterbeek, geopend. Het gebouw is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen projectontwikkelaars uit de privésector en de VUB, en valt op door een strakke gevel met in het oog vallende ramen. Of in de woorden van rector Paul De Knop: “Het geeft de VUB een smoel aan de Generaal Jacqueslaan.”

De opening werd bijgewoond door tal van prominenten, waaronder politici Bert Anciaux en Guy Vanhengel. Die laatste heeft als voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ook een rechtstreeks belang in U-Residence: de VGC subsidieerde de bouw voor een bedrag van 450 000 euro. Ook andere officiële instellingen, zoals de Vlaamse Regering, Br(ik en de alliantiepartner van de VUB, de Erasmus hogeschool Brussel, droegen bij in de totale kost van het project.

Voorbeeld van publiek-private samenwerking

Het volledige kostenplaatje van het project bedraagt 13,5 miljoen euro. Het leeuwendeel daarvan wordt gedragen door Covas, in samenwerking met Studentlife. De VUB komt tussen voor een bedrag van 1,8 miljoen euro, dat wel volledig gedekt wordt door de vermelde subsidies.

De universiteit huurt van de privépartner de ondergrondse parking met 48 parkeerplaatsen, het seminariegedeelte, dat uit vijf vergaderzalen bestaat, en de lokalen voor BLITS (Brussels Labo voor Inspanning en Topsport). Ook de kinepraktijk, Kinetiek bvba, krijgt onderdak in het nieuwe gebouw.

Mooie aanwinst voor Brusselse studentenhuisvesting

U-Residence telt in totaal 95 kamers, waarvan 64 bestemd zijn voor huisvesting van (internationale) studenten voor verblijven van 6 maand of 1 jaar. De prijs van een kamer bedraagt 450 euro per maand. De overige 31 kamers op de bovenste verdieping dienen voor korte verblijven van docenten, erkende topsporters en buitenlandse studenten. Deze hotelkamers kunnen geboekt worden voor 75 euro per nacht.

Voor VUB-personeelsleden die een idee willen krijgen van het interieur en de mogelijkheden van de seminarie- en vergadervoorzieningen, worden in de nabije toekomst een of meer begeleide rondleidingen georganiseerd.