Fatou Bensouda neemt VUB-eredoctoraat in ontvangst

Bensouda ontvangt VUB-eredoctoraat

Aanklaagster Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vorige donderdag 24 september 2013 haar VUB-eredoctoraat in ontvangst genomen. Dat gebeurde aansluitend op een Expert Seminar over "The Role of the Prosecutor in the Emerging Practice of the International Criminal Court" bij het Institute for European Studies (IES). Fatou Bensouda werd al doctor honoris causa van de universiteit in mei van dit jaar – samen met vier andere topvrouwen – maar ze kon toen helaas niet aanwezig zijn op de uitreiking.

Rolmodel

Fatou Bom Bensouda is een Gambiaans juriste en voormalig politica. Ze was minister van Justitie van Gambia en is sinds 15 juni 2012 aanklaagster bij het Internationaal Strafhof. Sinds september 2004 was ze daar al plaatsvervangend aanklaagster.

Bensouda heeft verschillende prijzen en onderscheidingen gekregen voor haar juridische werk, met als belangrijkste (in 2009) de Internationale Juristenprijs van de Internationale Commissie van Juristen. Het tijdschrift Jeune Afrique plaatste haar in 2010 als vierde op een lijst van meest invloedrijke Afrikanen.

Zij wordt beschouwd als een leidinggevende stem om regeringen aan te zetten tot rechtvaardigheid, vooral in Afrika. Haar inspanningen om gender-crimes te bestrijden en om misdaden tegen kinderen te vervolgen, maakt van Fatou Bensouda een buitengewoon rolmodel.

Expert Seminar

Prof. Paul De Hert (VUB-expert in internationaal strafrecht) modereerde een uitermate boeiend Expert Seminar met aanklaagster Fatou Bensouda, prof. William Schabas (International Criminal Law & Human Rights Law at Middlesex University & Leiden University), Elisabeth Evenson (Human Rights Watch) en Jean Flamme (Defence Councel before International Criminal Tribunals).

Uit het Expert Seminar bleek nogmaals hoe cruciaal de rol van de onafhankelijke aanklaagster is bij het vervolgen van oorlogsmisdadigers. Vele duizenden slachtoffers richten al hun hoop op het Internationaal Strafhof. Maar om misdaden ter plaatse te kunnen onderzoeken en om de nodige bewijzen te verzamelen, zijn er meer middelen nodig. “Soms zijn de echte verantwoordelijken ver weg van de plaats van de misdaden”, aldus Fatou Bensouda. En ook de onafhankelijkheid van de aanklaagster en van het strafhof moeten voortdurend verdedigd worden, vooral dan tegen politieke inmenging. “We live and we learn”, besloot Fatou Bensouda. Het Internationaal Strafhof is een jonge instelling en heeft de nodige problemen en groeipijnen gekend, maar het wordt steeds performanter.

Overhandiging

De overhandiging van het eredoctoraat gebeurde door vicerector prof. Yvette Michotte, tevens proxima van de eredoctor, en decaan van de faculteit Recht en Criminologie prof. Guido Van Limberghen. Rector Paul De Knop las het diploma voor in een videoboodschap, hij verbleef in het buitenland.