logo

U bent hier

VUB wijdt ‘afternoon exposé’ aan de ontdekking van Brout-Englert-Higgsdeeltje

VUB Afternoon Exposé Origin of MassVUB-prof Jorgen D’Hondt is de initiatiefnemer van het afternoon exposé. Dat is geen toeval. De deeltjesfysicus die aan het hoofd staat van het IIHE verricht namelijk ook vooraanstaand onderzoek met betrekking tot onderdelen van de Large Hadron Collider.

Het is meteen een eerste link vanuit Brussel met CERN. Een andere link is via Walter Van Doninck, VUB-professor in de experimentele deeltjesfysica, die tevens vicevoorzitter is van de raad van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek nabij Genève. En natuurlijk kan François Englert zelf niet vergeten worden, de professor-emeritus van de ULB aan wie dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde is toegekend voor zijn theoretische werk rond het deeltje waaraan zijn naam is verbonden.

The Origin of Mass - een kijk op de fysica achter de Nobelprijs voor Natuurkunde 

Het afternoon exposé draagt als titel ‘The Origin of Mass’. Een toepasselijke benaming, want het Brout-Englert-Higgsdeeltje geeft andere deeltjes hun massa. Na een korte inleiding van Jorgen D’Hondt zullen achtereenvolgens professors Alexander Sevrin en Walter Van Doninck een voordracht geven. De eerste, VUB-prof in de theoretische deeltjesfysica, zal uit de doeken doen hoe François Englert samen met Robert Brout tot zijn theoretische model kwam. Daarna brengt Walter Van Doninck het relaas van de geslaagde zoektocht naar het Brout-Englert-Higgsdeeltje in CERN.

Beide voordrachten van het afternoon exposé zijn gericht tot de geïnteresseerde leek. Bedoeling is op een heldere, beknopte manier inzicht te geven in een van de grootste wetenschappelijke avonturen van de voorbije jaren – en de opmerkelijk grote rol van de Brusselse wetenschappers daarin. Na het exposé is er een receptie.

Iedereen is welkom. Wel niet vergeten te registreren.

Praktisch

  • The Origin of Mass – Explaining the physics behind the 2013 Nobel Prize
  • QA – Maandag 18 november, van 16:30 tot 18:30
  • Exposés door Alexander Sevrin en Walter Van Doninck, VUB-professors in theoretische en experimentele deeltjesfysica
  • 18:30 tot 19:30: receptie

Gelieve hier te registreren.