VUB-professor Schelkens krijgt EU-beurs van 2 miljoen euro voor bouwblokken holografische televisie

VUB-prof Peter SchelkensProf. dr. ir. Peter Schelkens van de Vrije Universiteit Brussel ontvangt van de Europese Research Council een substantiële financiering voor zijn onderzoek naar holografische beeldvorming. Peter Schelkens wil met deze financiering nieuwe digitale signaalvoorstellingen voor holografische televisie ontwikkelen.

Holografie: van concept naar alledaagse werkelijkheid

Hoe tot 3D-projecties, of holografie, te komen, is in theorie al geweten sinds 1948.  Maar pas nu, door recente ontwikkelingen in de fotonica, micro-elektronica en computer engineering, is er het vooruitzicht op daadwerkelijke realisatie.

Met de huidige technologie zijn wel nog immense supercomputers nodig voor de verwerking van alle benodigde data. Die moeten ook nog eens over het netwerk verspreid worden.

Peter Schelkens wil nu een formule ontwikkelen waarmee de hoeveelheid data gereduceerd wordt. Daarvoor wil hij verderbouwen op de wavelet-theorie geformuleerd door de wereldvermaarde wiskundige en VUB-alumnus Ingrid Daubechies. Ook zullen in dit project holografische codeerarchitecturen ontworpen worden die de bandbreedteproblemen moeten opvangen.

Onderzoek met vele toepassingsmogelijkheden

Het onderzoek van Schelkens moet niet alleen een significante impact hebben op de verdere ontwikkeling van holografische televisie, maar ook op nieuwe toepassingen in het domein van medische beeldvorming, bio-fotonica, life sciences en telecommunicatie.

Peter Schelkens is verbonden aan de onderzoeksgroep IRIS van het departement Elektronica en Informatica (ETRO). IRIS geniet een stevige reputatie in het domein van beeld- en videocompressie-algoritmen: flink wat technologie die door IRIS gepionierd werd, is opgenomen in de internationale JPEG en MPEG standaarden.