logo

U bent hier

De VUB verneemt met droefheid het overlijden van Nelson Mandela

VUB eredoctor Nelson MandelaGisterenavond, donderdag 5 december 2013, is Nelson Mandela overleden. De wereldwijd voor zijn strijd tegen de apartheid gerespecteerde Mandela was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, een functie die hij zou bekleden van 1994 tot 1999. 

In 1993 ontving Mandela samen met Frederik Willem de Klerk de Nobelprijs voor de Vrede voor hun gezamenlijke inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime. In datzelfde jaar kregen beide prominenten ook een eredoctoraat van de VUB. Nelson Mandela kreeg de onderscheiding omwille van zijn onvoorwaardelijke toewijding aan de zaak voor gelijke rechten en het welzijn van de zwarte bevolking van Zuid-Afrika en zijn betrokkenheid en solidariteit met verdrukte volkeren over de hele wereld. Frederik Willem de Klerk werd onderscheiden als erkenning van de politieke verbintenis waarmee hij een onmisbare bijdrage leverde aan het democratische proces en het respect dat hij betoonde voor mensenrechten in Zuid-Afrika. 

Als extra eerbetuiging aan Nelson Mandela werd de foyer onder de Aula Q van de campus van Etterbeek blijvend omgedoopt tot “ontvangstruimte Nelson Mandela”. 

De VUB rouwt mee met de wereld om het heengaan van een man die een beslissende invloed heeft gehad op de geschiedenis van zijn land én de hele wereld.