Calewaert-leerstoel: Lessen- en debattenreeks over ‘Brussel, wereldstad in wording’ halfweg

“Naar een Brusselse cultuur?” Die vraag vormde het onderwerp van een boeiend panelgesprek als onderdeel van de Calewaert-leerstoel 2013-2014, gewijd aan kosmopolitisch Brussel, wereldstad in wording. Met het debat dat op 11 december plaatsvond in BOZAR, zit meteen de eerste helft van de leerstoel erop.

Leerstoelhouder Eric Corijn zorgde zoals steeds voor een stevige introductie, waarna een panel met Paul Dujardin (BOZAR), Myriam Stoffen (Zinneke), Leen De Spiegelaere (Brussels Kunstenoverleg) en Prof. Katia Segers (Kunstenplatform Universitaire Associatie Brussel) zich boog over de vraag hoe het staat met een “Brusselse cultuur.” Een van de conclusies was dat de zogeheten gedocumenteerde cultuur - de wereld van de theaterzalen en de cultuurhuizen – er onvoldoende in slaagt om een aanbod te ontwikkelen waarin de vele bevolkingsgroepen zonder Belgische referenties in Brussel zich kunnen vinden.

Stad van kennis en onderwijs

Het volgende college van de Calewaert-leerstoel vindt plaats op dinsdag 11 februari in de Promotiezaal (om 19 uur) en gaat over Brussel als stad van kennis en onderwijs. Leerstoelhouder prof. Eric Corijn staat in z’n inleiding stil bij het belang van de kenniseconomie, de rol van het onderwijs, van de universiteit, R&D en spin-offs, innovatie, town & gown….

Aansluitend is een een panelgesprek met VUB-rector Paul De Knop, Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, Joost Vaesen (directeur Brussels Studies Institute), China-expert Jonathan Holslag (BICCS) en Katrien Mondt (Innoviris)