logo

U bent hier

Recent opgericht IB2 haalt Nature Communications met artikel over bewegingen eiwitten

Interuniversity Institute of Bioinformatics in BrusselsOnderzoekers van het nieuwe ‘Interuniversity Institute of Bioinformatics in Brussels’ (IB2) hebben een methode ontwikkeld om de bewegingen van de hoofdketen van eiwitten te voorspellen, enkel gebaseerd op hun aminozuursequentie. Een artikel is daarover verschenen in het gerenommeerde tijdschrift Nature Communications. 

IB2 is een nieuw interdisciplinair onderzoeksinitiatief dat uitgaat van de ULB en de VUB. Het instituut is gevestigd op het Campusplein van de ULB en heeft als doel een betere samenwerking te bewerkstelligen tussen VUB- en ULB-onderzoeksgroepen gespecialiseerd in onder meer bio-informatica, waarbij grote datasets worden geanalyseerd.

Het artikel in Nature Communications beschrijft hoe op grote schaal kan worden bestudeerd welke bewegingspatronen eiwitten aannemen zonder daarvoor hun structuur te kennen.

Die kennis is in de eerste plaats essentieel voor het begrijpen van de functie van die eiwitten. Verder opent de methode de weg naar verschillende vernieuwende toepassingen zoals het voorspellen van het gedrag van eiwitten die een rol spelen bij ziektes als Alzheimer en de evolutionaire consistentie van dynamische eigenschappen in eiwitfamilies.

De betrokken onderzoekers zijn:

  • Elisa Cilia, postdoctoraal onderzoeker in de Machine Learning groep van de ULB
  • Rita Pancsa, doctoraatsstudent aan de VUB en het VIB
  • Peter Tompa, directeur van het VIB Department of Structural Biology
  • Tom Lenaerts, Hoofddocent aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en deeltijds docent aan de Vrije Universteit Brussel (VUB)
  • Wim Vranken, onderzoeker en deeltijds docent in het Structural Biology Brussels Lab van de en het Department of Structural Biology van het VIB