logo

U bent hier

Charcot Onderzoeksfonds subsidieert UZ Brussel

Stephanie Hostenbach ontvangt subsidie Charcot StichtingOp vrijdag 17 januari ontvingen Prof. Jacques De Keyser en Dr. Stephanie Hostenbach een subsidie van 50.000 euro van het Charcot Onderzoeksfonds. Bedoeling is dat ze de subsidie, die over twee jaar loopt, gebruiken om nieuwe pistes op het gebied van de immunologie te verkennen.

De Charcot Stichting is opgericht om in België de studie van de aard en de behandeling van de multiple sclerose te ondersteunen. In de afgelopen 26 jaar heeft de stichting al meer dan 5,3 miljoen euro geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek rond de ziekte.

In België lijdt één persoon op 100 aan multiple sclerose. Daarvan zijn bijna driemaal meer vrouwen dan mannen. Multiple sclerose is de meest voorkomende neurologische ziekte bij jonge volwassenen.

Het onderzoek van De Keyser en Hostenbach, beiden werkzaam op de Dienst Neurologie van UZ Brussel, spitst zich toe op het ontwikkelen van geneesmiddelen die de productie van endotheline-1 in astrocyten tegengaan. Endotheline-1 vermindert de hersendoorbloeding, wat een rol zou kunnen spelen in progressieve axonale degeneratie.

(Op de foto: Stephanie Hostenbach en Prof. Dr. R.E. Gonsette, voorzitter Charcot Stichting)