VUB ontwikkelt ultradunne optische vezel voor endoscopie

B-PHOT VUB

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben in samenwerking met hun Poolse collega’s van het Institute for Materials Technology (ITME) een nieuw type optische vezel ontwikkeld. Deze optische vezel moet endoscopische beeldvorming in uiterst nauwe (minder dan 0.5 millimeter) plaatsen in het lichaam mogelijk maken.

De VUB-onderzoekers zijn verbonden aan het Brussels Photonics Team (B-PHOT). De optische vezel die ze met hun Poolse collega’s ontwierpen, maakt beeldvorming mogelijk door de eigenschappen van het licht aan te passen alvorens het in de vezel te koppelen. Conventionele endoscopen daarentegen maken gebruik van een kleine camera of een bundel optische vezels. Bij verkleining van de endoscoop tot een diameter van minder dan 1 millimeter leidt die techniek echter tot een ontoelaatbaar verlies aan beeldresolutie en gezichtsveld.

Met het nieuwe type optische vezel kunnen in theorie endoscopen worden gemaakt die niet veel dikker zijn dan een menselijk haar (ongeveer een tiende van een millimeter). Dat opent perspectieven om in de toekomst op een minimaal invasieve manier aan beeldvorming te doen op moeilijk bereikbare plaatsen in ons lichaam zoals bijvoorbeeld de ruggengraat, de hartslagader of de hersenen.

(Hieronder een beeldverslag van de opening van het gloednieuwe Photonics Innovation Center van B-PHOT)