logo

U bent hier

Cattedra Emile Lorand di linguistica e letteratura italiana

Piero Floriani, VUB-leerstoelhouder Emile Lorand 2013-2014Van maandag 31 maart tot en met donderdag 3 april 2014 ontvangen de VUB en de ULB gezamenlijk Prof. Piero Floriani van de universiteit van Pisa voor een reeks lezingen in het kader van de (Italiaanse) Emile Lorandleerstoel 2013-2014.

Piero Floriani was burgemeester van Pisa van 1994 tot 1998 en doceerde aan de universiteit aldaar als gewoon hoogleraar tot 2012. Hij was tevens directeur van het Departement Italianistiek van 2000 tot 2003.

Hij is bekend omwille van zijn onderzoek naar grote Italiaanse Renaissance-schrijvers en humanistische genres zoals de dialoog in proza en de ‘Horationaanse’ satire in poëzie. Sinds een aantal jaar wijdt hij zich aan Manzoni, waarover hij verscheidene essays publiceerde.

De Loranleerstoel wordt aangewend om specialisten Italiaanse (en Spaanse) taal- en letterkunde, vooral uit buitenlandse universiteiten, een periode te laten doceren aan de Vrije Universiteit Brussel. Hun onderzoekstopics en -methodologie kunnen uiteenlopend zijn, maar betekenen steeds een meerwaarde voor het eigen onderwijs in de Italiaanse en Spaanse taal- en letterkunde.

Meer info en het programma is te vinden in bijlage.