Virga Jessecollege aan de haal met de Pi-trofee tijdens Wiskunnend Wiske 2014

Op Pi-dag, vrijdag 14 maart, streden 41 klassen en een 400-tal leerlingen mee voor de Wiskunnend Wiske-trofee 2014. Nummer 1 werd de klas VI6 Latijn Wiskunde van het Virga Jessecollege uit Hasselt met een bijna perfecte score van 59/60. Zij ontvingen de trofee Prof. Ingrid Daubechiesuit handen van Prof. Ingrid Daubechies, Belgische professor wiskunde met een internationale carrière en oprichtster van de wedstrijd en Prof. Dr. Paul Geerings, decaan van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen.

De klassen moesten 4 opdrachten trachten op te lossen in drie uur tijd en daarnaast ook een rode draad-spel proberen te ontcijferen. Zij kregen in dat spel een video voorgeschoteld waarin een goocheltruc met speelkaarten werd getoond. De leerlingen moesten de truc kunnen naspelen en het principe achter de truc wiskundig verklaren voor een jury. Geen gemakkelijke opdracht.

De tweede plaats ging naar de klas 5 GWIi-5LWIi-5WEWIi van het Heilige-Drievuldigheidscollege uit Leuven met een score van 58,5/60. Het brons was voor de 6e wetenschappen-wiskunde van de Stedelijke Humaniora uit Dilsen-Stokkem met een score van 58/60.

Met de wedstrijd wil Prof. Ingrid De Daubechies leerlingen uit het secundair onderwijs kennis laten maken met de wiskunde die haar boeit en nog iedere dag bezighoudt. Door haar grote passie voor stripverhalen kwam ze al snel uit bij Wiske. Tijdens de prijsuitreiking toonde zij de deelnmers op het podium hoe je een perfecte dodecaëder in elkaar kan steken met een simpel pak speelkaarten.

De winnaars gingen met mooie prijzen naar huis en elke deelnemer ontving de strip Amoras - Suske en Wiske, the sage unfolds, en een stel VUB-speelkaarten.

Bekijk hier alle foto's van Wiskunnend Wiske 2014.

Winnaars van Wiskunnend Wiske 2014: VI6 Latijn Wiskunde van het Virga Jessecollege uit Hasselt

De winnaars van Wiskunnend Wiske 2014: VI6 Latijn Wiskunde van het Virga Jessecollege uit Hasselt.