Wiskunnend Wiske Wedstrijd 2014: winnaars en nieuwe ambassadeur!

Jaarlijks kruisen ongeveer 2000 wiskundeknobbels uit het vierde, vijfde en zesde jaar secundair onderwijs de degens om een plaats te veroveren in de finale van Wiskunnend Wiske. Deze wedstrijd, die intussen aan zijn vierde editie toe is, brengt elk jaar een grote fractie van de beste wiskunde- en wetenschapsstudenten van Vlaanderen bij elkaar.

De klassen die de opdrachten in de voorrondes juist konden oplossen, namen op 14 maart 2014 deel aan de finale op VUB-campus te Etterbeek. 14 maart is bewust gekozen, want het is de internationale pi-dag: Π = 3,14... De boeiende wiskundige opdrachten van de finale omvatten onder andere een ingenieuze kaartentruc, die de leerlingen moesten ontcijferen en uitleggen.

De winnaars van de 4e editie 2013-2014

Nummer 1 met een score van 59/60
Virga Jessecollege Hasselt, VI 6 Latijn Wiskunde

Nummer 2 met een score van 58.5/60
Heilige-Drievuldigheidscollege Leuven, 5 GWIi-5LWIi-5WEWIi

Nummer 3 met een score van 58/60
Stedelijke Humaniora, Dilsen-Stokkem, 6 wetenschappen-wiskunde

De prijzenpakketten werden uitgereikt door Ingrid Daubechies, initiatiefneemster en ambassadeur van de wedstrijd. De Limburgse Ingrid Daubechies is een van de grootste Belgische wiskundigen ooit. Ze is een wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken.  Ze studeerde destijds af aan de VUB, en werd de eerste vrouwelijke hoogleraar wiskunde aan de Princeton-universiteit in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is ze Professor of Mathematics aan Duke University.

Ingrid Daubechies wordt als ambassadeur vervoegd door Ann Dooms, oprichtster van het onderzoeksteam in Multimedia Forensics aan de VUB. Dit team, dat gesteund wordt door het FWO, de Europese Unie en de Getty Foundation, houdt zich bezig met onder andere de bestrijding van cybercriminaliteit met digitale watermerken en de analyse van historische schilderijen op de computer. Ann Dooms is verkozen als lid van de Jonge Academie en was genomineerd voor EOS Magazine’s Gouden Pipet Award voor de meest veelbelovende onderzoeker in Vlaanderen.

Meer informatie en foto’s vindt u op www.wiskunnendwiske.be