logo

U bent hier

Internationale Francqui-leerstoel haalt prof. Halzen naar VUB

Francis Halzen Met een inaugurale les door leerstoelhouder prof. Francis Halzen van de University of Wisconsin (VS) is vorige week in U-Residence de Internationale Francqui-leerstoel 2013-2014 van start gegaan. Prof. Halzen, van ons land afkomstig, is een wereldautoriteit op het vlak van de elementaire deeltjesfysica. Hij verrichtte niet alleen baanbrekend theoretisch werk en schreef tal van invloedrijke papers, maar hij coördineert ook het internationale megaproject IceCube. IceCube is een gigantische neutrinotelescoop van een kubieke kilometer, die zich onder het ijs van de Zuidpool bevindt en ons via detectie van neutrino’s meer moet vertellen over gebeurtenissen in uithoeken van het heelal. De eerste buitenaardse neutrino’s werden vorig jaar door IceCube gedetecteerd, wat het magazine “Physics World” meteen uitriep tot ‘doorbraak van het jaar’. De inaugurale les was getiteld: ‘Extreme Astrophysics with Neutrinos: IceCube at the South Pole.’  De volgende weken staan er nog meer lezingen van prof. Halzen op het programma