logo

U bent hier

Fablab Junior sensibiliseert jongeren voor techniek en wetenschap

Fablab Junior Partners

Hoe interesseer je jongeren voor techniek en wetenschap? Je gaat naar ze toe waar ze vaak te vinden zijn: op speelpleinen. Ziedaar de idee achter het mobiele Fablab Junior, dat deze zomer langs maar liefst 50 speelpleinwerkingen toert.

Fablab Junior laat tijdens die toer zo’n 1500 kinderen kennismaken met techniek, wetenschap en kunst. Ze gaan zelf een ontwerp maken en deze realiseren met state of the art apparatuur, zoals een lasersnijder of een heuse 3D printer.

Deelnemende speelpleinwerkingen in Vlaanderen werken gedurende 1 week met de Fablab Junior toolkit.
 Fablab Junior toolkits zitten vol met technische snufjes, zoals een desktop lasersnijder, 3D-printer en een state-of-the-art ontwerpprogramma. De begeleiding van de jongeren, gedurende die 2D/3D-stages, is in handen van designers, kunstenaars en vrijwilligers van de speelpleinwerking.

Nood aan ingenieurs en technici

Fablab Junior is een eigentijds STEM-project voor jongeren en combineert techniek, wetenschap en kunst. Met deze vernieuwende technieken én een creatieve aanpak wil Fablab Junior jongeren interesseren voor techniek en wetenschap. Onze maatschappij heeft nood aan ingenieurs en technici – van alle niveau’s - die innovatieve ideeën uitwerken en commercialiseren.

De organisaties

Het project wordt gecoördineerd door Wim Van Broeck van het expertisecentrum wetenschapscommunicatie van de Vrije Universiteit Brussel en ontwikkeld in samenwerking met experts van de Arteveldehogeschool (didactische onderbouw) en de Erasmushogeschool Brussel (expertise FABLab en 2D/3D toepassingen). Het uitgebreide netwerk van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (www.speelplein.net) zorgt voor een brede uitrol van het project in Vlaanderen en Brussel.