logo

U bent hier

Professor sportpsychologie Paul Wylleman van de VUB bekleedt Vlaamse Leerstoel

VUB-prof Paul WyllemanProfessor sportpsychologie Paul Wylleman van de Vrije Universiteit Brussel zal met zijn onderzoeksgroep Sportpsychologie en Mentale begeleiding onderzoeken hoe topsporters het best mentaal kunnen worden begeleid. Daartoe zal hij een Vlaamse Leerstoel Topsport bekleden, toegekend door de Vlaams minister van Sport Philippe Muyters en opgevolgd door Bloso.

Prof Wylleman is een autoriteit in sportpsychologische begeleiding van talentvolle en Olympische topsporters, en adviseert onder andere Tennis Vlaanderen vzw en het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF.

De leerstoel in kwestie zal de training en begeleiding van mentale vaardigheden bij Vlaamse topsporters uit de atletiek, gymnastiek, judo, tennis en zwemmen onderzoeken. Daarbij zullen in eerste instantie diverse instrumenten worden ontwikkeld waarmee psychologische begeleiding en training van topsporters kan worden geëvalueerd. Daarnaast zullen drie vernieuwende trainings- en begeleidingstechnieken worden onderzocht die trainers kunnen gebruiken tijdens de dagelijkse trainingen van hun topsporters.

Via dit onderzoek wordt dus op wetenschappelijke wijze de invloed van deze vier trainings- en begeleidingstechnieken op het prestatieniveau van de betrokken topsporters onderzocht. Dit gebeurt in functie van de huidige en komende Olympiade. Tenslotte zal het ook een ‘evidence-based’ inzicht geven in de sportpsychologische begeleiding binnen topsport in Vlaanderen.