VUB-proffen en studenten in actie voor een fairtrade-universiteit

VUB-prof Van Bendegem steunt Fair Trade campagne Fair Trade Campagne Resto Team VUB

Met de Week van de Fair Trade van 1 tot 11 oktober 2014 lanceert de Vrije Universiteit Brussel een opvallende campagne over verantwoorde aankopen en eerlijke handel met koffie als symbool. Doel van de campagne is om de universitaire gemeenschap te doen nadenken over de impact van hun eigen dagelijkse aankopen.

De cafetaria’s en catering van de universiteit boden al langer fairtradekoffie aan, maar met 3.200 personeelsleden en 14.000 studenten mag het wat meer zijn. Wanneer iedereen twee koppen fairtradekoffie per dag zou drinken, kan de universiteit maar liefst 50 ton eerlijke koffie per jaar afnemen.

Bekende VUB-gezichten
Aan de campagne verleenden ook enkele bekende VUB’ers hun steun. Ze lieten zich fotograferen met een kop hete koffie. Ook VUB-vicerector Internationalisering Jan Cornelis prijkt op de affiches: “Het overbruggen van de kloof tussen arm en rijk, Noord en Zuid, ontwikkelde en minder ontwikkelde landen … is een belangrijk onderdeel van onze VUB missie. Daarom zijn alle geledingen van onze universiteit erbij betrokken en leveren onze opleidingen wereldburgers af. We worden in deze campagne gesteund door VLIR-UOS en UCOS.”

Wekelijks een Fair Trade menu
Tijdens de Week van de Fair Trade serveert het studentenrestaurant elke dag een menu op basis van fairtrade-ingrediënten. Bovendien verwent én informeert een Team Cafein iedereen met een kop koffie. Verder zijn er debatten, chocoladeworkshops en feestjes.