VUB krijgt gastprofessor uit Singapore

BErt Vrijhoef, visiting professor Vrije Universiteit Brussel

Bert Vrijhoef van de wereldvermaarde National University of Singapore wordt vanaf dit academiejaar aangesteld aan de VUB als gastprofessor bij de vakgroep Huisartsen en Chronische Zorg.

In deze nieuwe rol gaat Professor Vrijhoef een bijdrage leveren aan de onderzoeks- en onderwijsagenda van de VUB met betrekking tot de vernieuwing van zorg voor mensen met een chronische ziekte.  Hiertoe intensiveert hij bestaande samenwerkingen met diverse medewerkers van de VUB, zal hij zich inspannen om nieuwe initiatieven te ontplooien en diverse colleges en lezingen verzorgen.

Voorbeelden van bestaande activiteiten zijn: een onderzoek naar de implementatie van geïntegreerde zorg in Europa, een onderzoek naar de waardering van kankerzorg door patiënten, en een boekbijdrage over persoonsgerichte en geïntegreerde zorg voor mensen in de palliatieve fase. Ideeën voor nieuwe initiatieven richten zich op: de coördinatie en integratie van zorg voor mensen met complexe gezondheidsproblemen. Hierbij zal de aandacht uitgaan naar de samenwerking tussen organisaties en professionals, zelfmanagement, eHealth en financiering van zorg voor populaties.

Hij is in diverse functies werkzaam bij het academisch ziekenhuis Maastricht, Tilburg University, National University of Singapore. In 2008-2009 ontving hij van het Amerikaanse Commonwealth Fund als eerste Nederlander het prestigieuze Harkness Fellowship in Healthcare Policy and Practice, welke hem de gelegenheid gaf een jaar bij het MacColl Institute for Healthcare Innovation in Seattle te werken. Van 2009-2012 was hij bijzonder hoogleraar Chronische Zorg aan Tilburg University. In dezelfde periode was hij lid van de Evaluatiecommissie Integrale Bekostiging, ingesteld door de Minister van het Nederlandse Ministerie voor Volksgezondheid. Vanaf 2012 is hij werkzaam als Professor Health Systems and Policy aan National University of Singapore.  Bert Vrijhoef heeft diverse nevenfuncties waaronder die van Editor-in-chief van International Journal of Care Coordination en wetenschappelijk coördinator bij Ciran Revalidatiezorg.  In nauwe samenwerking met het Nederlandse TNO en diverse Belgische universiteiten is hij actief betrokken bij CORTEXS, een onderzoeksproject gericht op de duurzaamheid van de Vlaamse zorgsector.

Bert Vrijhoef (1971) heeft gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is gepromoveerd aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Maastricht.

Contactgegevens voor meer info: Prof Dr Liesbeth Borgermans, gsm 0473/99.10.90. U kunt ook een mailtje sturen.