Martin Rees, François Englert en Conny Aerts sprekers op Public Lecture van de Internationale Solvay Instituten

Public Event 2014 Solvay InstitutenOp zondag 12 oktober om 15 uur vindt in studio 4 van het Flageygebouw in Elsene de jaarlijkse publieke lezing plaats van de Internationale Solvay Instituten voor Fysica en Chemie. Zoals altijd kan een breed publiek dan luisteren naar voordrachten van gerenommeerde sprekers uit de wetenschappelijke wereld. Ditmaal mag het zich verheugen op de komst van drie eminente wetenschappers: Martin Rees, François Englert en Conny Aerts.

Martin Rees
Professor Martin Rees is een autoriteit op het gebied van astronomie en astrofysica en bekleedt de post van British Astronomer Royal. Tot 2010 was hij voorzitter van de Royal Society en tot 2012 Master van het befaamde Trinity College van de universiteit van Cambridge. Hij is tevens ere-fellow van prestigieuze instellingen als Darwin College, Cambridge en Jesus College én succesvol auteur van veelgelezen populair-wetenschappelijke boeken over het heelal en wetenschap. Tijdens zijn public lecture zal hij het hebben over de evolutie van ons heelal vanaf de ‘simpele’ big bang tot de huidige complexe toestand.

François Englert
François Englert kreeg in 2013 samen met Peter Higgs de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor de beschrijving (samen met de overleden Robert Brout) van het mechanisme waardoor elementaire deeltjes hun massa verkrijgen. De juistheid van hun veronderstelling werd in 2013 bewezen door de ontdekking tijdens experimenten in het CERN van het in de theorie voorspelde vooropgestelde deeltje. François Englert, die eveneens professor emeritus van de ULB is, zal een overzicht geven van het Brout-Englert-Higgs mechanisme en zijn scalair boson.

Conny Aerts
Profesor Conny Aerts is verbonden aan de KULeuven, waar ze de afdeling Sterrenkunde leidt. Ze ontving in 2013 de prestigieuze Francqui Prijs en is een van de pioniers van de asteroseismologie. Daarbij worden oscillaties van sterren gebruikt om de fysica van het sterinwendige te toetsen. Ze is lid van tal van nationale en internationale commissies en verricht momenteel onderzoek op basis van de ruimtetelescoop Kepler. Haar lezing handelt over sterbevingen en exoplaneten in onze melkweg.

Zowel Martin Rees, François Englert en Conny Aerts zijn begenadigde sprekers, wat veel belooft voor het debat dat ze na hun lezingen met elkaar zullen aangaan.

De Public Lectures: de hergeboorte van een groots initiatief
De jaarlijkse Public Lectures van de Internationale Solvay Instituten zijn in de voorbije jaren uitgegroeid tot druk bijgewoonde events. Hun succes is te danken aan de sprekers, die zonder uitzondering tot de crème de la crème van de wetenschappers behoren en telkens de meest prangende wetenschappelijke problemen van hun vakgebied behandelen en toelichten voor een lekenpubliek. Het initiatief is geïnspireerd op de legendarische Brusselse Solvay-bijeenkomst van 1911, waaruit in 1912 het eerste Internationaal Solvay Instituut, dat voor fysica, voortvloeide en dat een jaar later navolging kreeg in de oprichting van het Internationaal Instituut van Chemie. De twee instituten smolten in 1970 samen tot de de Internationale Solvay Instituten voor Fysica en Chemie.