logo

U bent hier

Ann Dooms, Maité Van Rampelbergh en Wiskunnend Wiske winnen KVAB jaarprijs wetenschapscommunicatie

VUB-prof wiskunde Ann DoomsDe Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) maakte op maandag 20 oktober jongstleden de winnaars van haar jaarprijzen voor wetenschapscommunicatie bekend. Onder de VUB-laureaten bevindt zich Ann Dooms. Zij kreeg de onderscheiding voor de opgemerkte en diverse manieren waarop zij haar onderzoek, waarin wiskunde met kunst vermengd wordt, op een heldere manier kan vertalen naar een heel breed publiek.

Ann Dooms is professor wiskunde aan de VUB en verbonden aan de VUB-afdeling ETRO (Electronics and Informatics), waar zij het aan het hoofd staat van de IRIS-groep. Die groep onderzoekt de mogelijkheden van ‘multidimensional signal processing and communication’. Dooms was in 2013 al genomineerd voor de Gouden Pipet, een door het weekblad EOS ingestelde prijs voor de wetenschappelijke prestatie van het jaar door een jonge wetenschapper.

Maité Van Rampelbergh wordt volgens de jury 'onderscheiden voor de wijze waarop zij reeds als jonge doctoranda een grote inspanning levert om - in samenwerking met de vzw Bekina - workshops te organiseren om intensief rond de wetenschap van het klimaat te werken met hoogbegaafde jongeren.'

De medewerkers van de vakgroep Wiskunde van de VUB vallen ook in de prijzen. Zij worden door de KVAB onderscheiden voor het project “Wiskunnend Wiske”, 'waarbij op een vernieuwende wiskundig-didactische manier het enthousiasme voor wiskunde bij jongeren aangewakkerd wordt, met klemtoon op samenwerking en groepswerk.'

De jaarprijzen voor wetenschapscommunicatie worden jaarlijks uitgereikt door de KVAB. Er komen telkens maximum 20 onderzoekers voor in aanmerking die zich gedurende het voorbije jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie. De uitreiking van de prijzen van 2014 vindt plaats op woensdag 12 november in het Brusselse Paleis der Academiën, vlakbij het koninklijk paleis.