logo

U bent hier

Joop Witteveenprijs voor VUB FOST-onderzoeker Jon Verriet

Op vrijdag 16 januari jongstleden mocht Jon Verriet de Joop Witteveenprijs in ontvangst nemen voor het beste historische onderzoek op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen. Zijn bekroonde studie draagt als titel ‘Ready meals and cultural values in the Netherlands, 1950–1970’.

Jon Verriet is als onderzoeker verbonden aan de in sociale en culturele voedselstudies gespecialiseerde VUB-vakgroep FOST. FOST geniet een grote reputatie als een van Europa’s meest belangrijke onderzoekscentra naar de eetgeschiedenis. In 2013 ging de allereerste Joop Wittenveenprijs ook al naar een (voormalig) lid van FOST, Dr. Daniëlle De Vooght.

Tijdens dezelfde plechtigheid ontving Carlo Petrini, oprichter van de internationale Slow Food-beweging, de Johannes van Damprijs. Zowel de Joop Witteveenprijs als de Johannes van Damprijs werd voor de derde keer uitgereikt. Dit gebeurde dit jaar tijdens het Gala van het Kookboek, dat werd georganiseerd door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Op het gala werd ook voor een eerste keer het Prof. J.M. van Winter Stipendium uitgereikt. Dit ging naar Maxime Poulain voor zijn onderzoeksvoorstel ‘Een Spaanse hutspot met reiger als bijgerecht. Onderzoek naar voedselpraktijken op het vroegmoderne kasteel Middelburg in Vlaanderen (België)’.