VUB en iMinds hosten JPEG-website

VUB en iMinds

De afdeling Elektronica en Informatica (ETRO), een iMinds-onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit Brussel, stak de website van de Joint Photographic Experts Group (beter bekend als het JPEG-comité) in een nieuw jasje en host deze webstek. JPEG is een van de populairste compressienormen voor foto's. België draagt al jarenlang zijn steentje bij tot beeldcompressienormen. Professor Peter Schelkens (Vrije Universiteit Brussel – iMinds): “het JPEG-comité bereidt nu reeds de volgende revolutionaire stap voor.”

De JPEG-website is het belangrijkste forum waarlangs het JPEG-comité communiceert en contact houdt met de sector, onderzoeksinstellingen en het bredere publiek. Als zodanig speelt het een belangrijke rol in de promotie en de verdere ontwikkeling van JPEG-normen. De nieuwe JPEG-website verschaft actuele informatie over alle activiteiten en normen van het comité, met inbegrip van verwijzingen naar software-implementaties, publicaties en specificatiedocumenten. De website wordt actief onderhouden en aangevuld met updates, persberichten en het laatste nieuws over de activiteiten van het comité. De voorbije maand bezochten ruim 10.000 bezoekers van over de hele wereld de website.

Miljarden beelden
De Joint Photographic Experts Group is de stuwende kracht achter de populaire beeldnormen JPEG, JPEG 2000, JPEG XR, JPSearch en de nieuwere JPEG XT, JPEG Systems en JPEG AR. Dagelijks worden er miljarden beelden in dit formaat  aangemaakt op camera's en smartphones en verspreid via sociale media, fotobibliotheken... Zijn opvolger, de JPEG 2000-norm, wordt gebruikt in digitale bioscopen, medische beeldvorming en voor de archivering van cultureel erfgoed en communicatie tussen televisieproducenten.

VUB-prof Peter Schelkens (ETRO)“De overgang van analoge film naar digitale media, ondersteunt door JPEG-compressienormen, had een revolutionaire impact op de markt de voorbije tien jaar,” zegt prof. dr. Peter Schelkens (Vrije Universiteit Brussel - iMinds). “En het JPEG-comité bereidt nu reeds de volgende revolutionaire stap voor.” De komende jaren staan er nieuwe types fotocamera’s op stapel – met nieuwe functies zoals herfocussen, zoomen, 3D-beelden, hoog dynamisch bereik, enz. Daardoor zal onze productie en consumptie van digitale beelden veranderen. Het JPEG-comité treft daarvoor al voorbereidingen door een beeldcompressieformaat te definiëren dat zorgt voor compatibiliteit tussen deze camera's en de bijbehorende toepassingen en diensten. De nieuwe website, opgeknapt en gehost door de Vrije Universiteit Brussel - iMinds, is essentieel om de wereld op de hoogte te brengen van deze technologische vernieuwingen.”

Lange traditie in België
België draagt al jarenlang zijn steentje bij tot beeldcompressienormen. Van essentieel belang zijn de bijdragen van Ingrid Daubechies, een VUB-alumna, die de basis legde voor de wavelet-theorie en zo ook voor de JPEG 2000-compressienorm. Ook de uitbreiding van deze norm door prof. Schelkens’ team om de compressie van volumetrische data van medische 3D-scanners te ondersteunen, is van cruciaal belang.