Eredoctoraat VUB voor Julia Gillard

Uitreiking VUB-eredoctoraat aan Julia Gillard

De Vrije Universiteit Brussel reikte woensdag 11 februari 2015 een eredoctoraat uit aan Julia Gillard, de eerste vrouwelijke premier van Australië en wereldwijd voorvechtster voor beter onderwijs. Gillard kreeg het eredoctoraat voor haar inspanningen om de situatie van kinderen, jongeren en vrouwen wereldwijd te verbeteren en voor haar verwezenlijkingen op het gebied van onderwijs en sociale inclusie.

Gillard, die haar premierschap uitoefende van 2010 tot 2013, heeft de actieve politiek vaarwel gezegd en is momenteel voorzitter van het Global Partnership for Education. Dit multilateraal partnership ijvert voor toegang tot kwaliteitsonderwijs voor alle kinderen. Sinds de oprichting in 2002 is het partnership uitgegroeid tot een organisatie waarbij 59 landen zijn aangesloten.

Julia Gillard lezing VUB

Ook als politica was ze fel begaan met onderwijs. Zo voerde ze heel wat veranderingen in het Australische onderwijs door, met speciale aandacht voor kinderen met een beperking. Ze introduceerde nieuwe standaarden om de kwaliteit van kinderzorg te verbeteren en de vroege toegang tot het onderwijs te garanderen voor elk kind in Australië. Ze ontwikkelde ook een systeem waarbij elke school op basis van reële noden een toelage kreeg en zorgde voor significante investeringen in schoolinfrastructuur.

Gillard nam haar eredoctoraat in ontvangst uit de handen van VUB-rector Paul De Knop na een lezing die ze gaf in het kader van de Kapuscinski Development Lectures. Die lectures zijn een reeks van high-level lezingen rond ontwikkelingsgerelateerde onderwerpen, gezamenlijk georganiseerd door het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties en de Europese Commissie.

De VUB reikt dit jaar in mei nog vijf eredoctoraten uit.