VUB-prof Willem Elias viert jubileum van zijn kunstkind

VUB-prof en kunstkenner WIllem EliasTwee decennia geleden richtte VUB-prof Willem Elias het Hoger Instituut voor Schone Kunsten op. Dat wordt gevierd met een kunstboek: The Institute. Het gesamtkunstwerk opent de deuren van een doorgaans gesloten wereld: (HISK) in Gent. De 230 kunstenaars die er de voorbije twee decennia verbleven presenteren exclusieve kunstenaarspagina’s en gerenommeerde experten reflecteren over kunst en kunstinstituten. Willem Elias is redacteur van het boek. Het werd op maandag 23 februari 2015 gepresenteerd in aanwezigheid van de minister van Onderwijs Hilde Crevits, in de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, waar Elias ook toevallig voorzitter van is.

The Institute brengt alle HISK-kunstenaars, inmiddels uitgezwermd over de hele wereld, samen. Zij tonen oud, maar vooral nieuw werk en bieden zo een verrassende blik op de recente geschiedenis van de hedendaagse kunst in België en daarbuiten.

Daarnaast laten invloedrijke kunstkenners als HISK-mede-oprichter en -voorzitter Willem Elias, Pascal Gielen, Katerina Gregos, Gertrud Sandqvist, John C. Welchman, kunstenaar Nedko Solakov en filosoof Tom De Mette hun licht schijnen over de kunstenaar in zijn studio en zijn maatschappelijke rol in de wereld.

Het resultaat is een indrukwekkend, dat de ambitie en toekomst van het HISK markeert.

Het HISK biedt jonge talentvolle kunstenaars uit binnen- en buitenland gedurende twee jaar een eigen atelier aan en persoonlijke begeleiding door topdeskundigen uit de internationale kunstwereld. Twee jaar krijgen ze alle tijd en ruimte om te groeien. Niet zelden is het de start van een succesvolle internationale carrière.

(Klik op onderstaande foto voor een video-opname)

Terzake over 20 jaar HISK