logo

U bent hier

Politieke, militaire en Chinese toppers wonen boekvoorstelling Jonathan Holslag bij

Voorstelling boek 'China's Coming War With Asia' van VUB-prof Holslag

VUB-professor en Chinakenner par excellence Jonathan Holslag heeft vrijdagavond 27 februari een indrukwekkend gezelschap van ministers, ex-premiers, topmilitairen en –diplomaten en academici naar het Vaudevilletheater in hartje Brussel gelokt voor de voorstelling van zijn jongste boek 'China’s Coming War with Asia'. Een onheilspellende titel, waar de aanwezige Chinese ambassadeur Qu Xing liever een vraagteken achter zou zien, omdat China – zo stelde hij tijdens het panelgesprek – er net alles aan doet om conflicten te vermijden.

Vier grote Chinese aspiraties
Jonathan Holslag ziet dat anders. In Knack verwoordt hij het als volgt: “China heeft sinds 1949 een onvoorstelbare weg afgelegd, politiek, militair en economisch, maar het beleid draait nog altijd rond dezelfde kern van harde, nationalistische belangen. Na de communistische machtsovername werden die vastgelegd in wat ik de 'Vier Grote Aspiraties' noem. De Chinezen wilden veilige grenzen en dus de controle over perifere gebieden zoals Tibet, Xinjiang en Binnen-Mongolië. Economische groei, welvaart en stabiliteit moesten het machtsmonopolie van de Communistische Partij vestigen. Verder wilden ze verloren territoria terugwinnen, zoals Taiwan, de betwiste grensgebieden in India, en een resem eilanden in de Oost-Chinese en de Zuid-Chinese Zee. Ten slotte zou het nieuwe China geen buitenlandse inmenging meer dulden."

Ambities normaal voor grootmacht
"Die krachtlijnen zijn sinds 1949 talloze keren herbevestigd en vallen op zich ook perfect te verdedigen. Het is niet zo dat China een uitzonderlijk expansionistische agenda nastreeft, het koestert ambities die heel normaal zijn voor een opkomende grootmacht. Het probleem is alleen dat China die ambities onmogelijk kan realiseren zonder in conflict te komen met zijn buurlanden.”

Ex-premier Mark Eyskens, gewezen NAVO-secretaris-generaal Willy Claes, minister van Defensie Steven Vandeput, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (die het slotwoord voor z’n rekening nam) waren maar enkele klinkende namen op de boekvoorstelling, die mee georganiseerd werd door Econonopolis van Geert Noels. Het panelgesprek geleid door Economist-journalist James Miles verliep diplomatisch, maar tegelijk verwoordden zowel prof. Holslag als de Chinese ambassadeur Qu Xing en academicus prof.  Zhang Yunling hun standpunten open en scherp.

Meer info over het boek?  www.politybooks.com

72157651060521616