Finaledag Wiskunnend Wiske op vrijdag 20 maart

Weiskunnend Wiske-wedstrijd 2015

Vrijdag 20 maart vindt op campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel de finale van de Wiskunnend Wiske-wedstrijd plaats. Op die dag zal de VUB-campus overspoeld worden door een kleine 500 wiskundeknobbels uit het 5e en 6e secundair.

Wie kaapt de Wiskunnend Wiske-trofee weg?
De leerlingen die dit jaar het strijdperk betreden, zullen zich buigen over 5 wiskundige vraagstukken. De klassen die het er het beste vanaf brengen gaan naar huis met de enige echte Wiskunnend Wiske-trofee en andere leuke prijzen. Ann Dooms, ambassadrice van de wedstrijd, zal die dag de prijzen aan de winnende klassen uitreiken.

Een idee uit een geniale koker
De Wiskunnend Wiske-wedstrijd onstproot aan het brein van Prof. Ingrid Daubechies, een internationaal gerenommeerde Belgische professor wiskunde. Daubechies is een wereldautoriteit op het vlak van wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. "Wiskunde is oermenselijk: het is volledig door de mens bedacht", zegt Prof. Ingrid Daubechies. "Je kan problemen oplossen puur met je hersenen, zonder werktuigen. Dat is toch fantastisch?"

Van succes tot succes
De Wiskunnend Wiske-wedstrijd heeft de afgelopen 4 jaar jongeren uit heel Vlaanderen getoond hoe actueel en divers wiskunde als wetenschap is.  Dit jaar dingen niet minder dan 41 schoolteams uit heel Vlaanderen mee naar de gegeerde trofee.  De winnaars van de vorige edities waren de klas VI 6 Latijn-Wiskunde uit het Virga Jessecollege Hasselt (2014), het 6WeWib - 6LWib - 6Gwib van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Sint-Niklaas (2013), 6GWw - WWw – LWw van het Sint-Albertuscollege Haasrode (2012) en 6WeWi van het Sint-Jozefinstituut Essen (2011).