Qbic verhoogt kapitaal tot 41 miljoen euro

QBICQbic, het eerste interuniversitaire zaai- en risicokapitaalfonds in Belgie, verhoogt zijn kapitaal  tot 41 miljoen euro. Dit fonds, dat reeds instaat  voor de financiële en managementondersteuning van spin-offs en gerelateerde start-ups van UGent, UAntwerpen, VUB, de daaraan verbonden hogescholen en Universitaire Ziekenhuizen, en VITO, heeft nu ook een akkoord met de Universiteit van Luik (ULg) om de spin-offs van die universiteit mee te ondersteunen.

Eerste interuniversitair fonds
Het Qbic-fonds werd opgericht in mei 2012 en was daarmee het eerste interuniversitaire zaai- en risicokapitaalfonds in België. Tijdens zijn eerste werkingsjaren heeft Qbic al een bijzonder grote dealflow gegenereerd. Momenteel hebben meer dan 265 jonge bedrijven die op zoek waren naar risicokapitaal en/of managementondersteuning met Qbic intense gesprekken gehad en eventueel reeds financiële en strategische ondersteuning gekregen.

In 2014 trad ook de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) toe tot het kapitaal en werden aan de dealflow nog de spin-offs van VITO toegevoegd.  Met de nieuwe kapitaalverhoging kan Qbic nu ook spin-offs van de Universiteit van Luik toevoegen aan zijn dealflow en  financieel en operationeel mee ondersteunen.

De dealflow van Qbic onderscheidt zich van de dealflow van andere investeringsfondsen door zijn sterke link  met universiteiten en kennisinstellingen, zodat de opportuniteiten waarin het investeert  kunnen bogen op een sterk uitgebouwde technologische basis.  Qbic beschouwt het vertalen van deze sterke technologische basis in succesvolle bedrijven met producten en markten als zijn kerntaak. Daarnaast zorgt Qbic ervoor dat de start-ups worden uitgebouwd en ondersteund door een professioneel technisch en commercieel managementteam.

Investeringen
Qbic heeft sinds haar oprichting geïnvesteerd in  7 jonge startende bedrijven, nl. Agrosafve, Multiplicom, Biogazelle, Pharmafluidics, Track4C, CoScale en Sentiance. Deze portfoliobedrijven krijgen naast  financiële ondersteuning voor verdere groei ook management en operationele ondersteuning om hun bedrijf, team, product en markt snel te laten groeien in deze dynamische wereld.