Professor Willem Elias neemt ontslag als decaan

Prof. dr. Willem Elias heeft op vrijdag 17 april ontslag genomen als decaan van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. De onmiddellijke aanleiding van zijn beslissing is de commotie die is ontstaan rond een controversiële facebookpost die hij plaatste na de dood van zijn vriend Steve Stevaert. De Vrije Universiteit Brussel had zich al gedistantieerd van de uitlatingen die de decaan had gedaan.

Door de ophef rond zijn uitlatingen op Facebook oordeelt Willem Elias dat hij niet langer de onbesprokenheid heeft om de functie van decaan te vervullen. Ook de heftige reacties op sociale media, die hem emotioneel hard raakten, spelen mee in zijn beslissing. Bovendien betreurt hij zijn uitlatingen. Daarom verontschuldigt hij zich nogmaals tegenover alle slachtoffers van seksueel geweld alsook ten opzichte van de universitaire gemeenschap en de studenten in het bijzonder.

Willem Elias benadrukt dat verkrachting banaliseren het laatste is wat hij wou doen. Hij blijft geweldpleging, in welke vorm dan ook, de grootste misdaad vinden.

Het bestuur van de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen betreurt de kwestie ten zeerste. In haar opleidingen Psychologie en Educatiewetenschappen leidt de Vrije Universiteit Brussel studenten op om op een respectvolle manier ondersteuning te geven aan mensen in moeilijke en traumatische situaties. De functie van decaan wordt met onmiddellijke ingang opgenomen door vicedecaan en psycholoog Caroline Andries.