logo

U bent hier

Lancering van vernieuwde RHEA gaat niet onopgemerkt voorbij

zihni özdil

Zihni Özdil

Op 1 april ging het vernieuwde RHEA, het VUB-expertisecentrum voor alles omtrent gender, diversiteit en intersectionaliteit, plechtig van start. Voor deze gelegenheid heel wat interesse en mooi volk.

Vooral de lezing van Zihni Özdil viel erg in de smaak. De Nederlandse maatschappijhistoricus-annex-columnist bepleitte een radicaal herbegrip van diversiteit en tolerantie, beiden zinloze ideeën zolang ze niet in de context van een complexe machtsstructuur worden begrepen. De concrete essentie van het woord ‘diversiteit’ ligt daarbij in het doorbreken van bestaande machtsstructuren. Politiek gezien, behelst dit herbegrip dan ook een universele oproep die luidt: claim je burgerschap.

Aan het paneldebat achteraf, dat werd gemodereerd door RHEA-codirecteur Karen Celis, namen naast Zihni ook Yasmine Kherbache (sp.a), Henk De Smaele (Universiteit Antwerpen), en Alison Woodward en Soumia Akachar (RHEA) deel.

Een uitgebreid verslag van de lancering van het vernieuwde RHEA, vind je op dewereldmorgen.be.