logo

U bent hier

Postdoc’er Niels Van Dijk wint dissertatieprijs Vereniging voor Wijsbegeerte van het Recht

Postdoctoraal onderzoeker bij het Centre for Law, Science, Technology, and Society  (LSTS) Niels Van Dijk wint de 2015-editie van de dissertatieprijs van de Vereniging voor Wijsbegeerte van het Recht. Zijn proefschrift, Grounds of the Immaterial. A Transversal Approach of Legal Philosophy in Intellectual Rights, wordt een bijzonder originele en “inspirerende confrontatie” op het vlak van intellectueel eigendom en intellectuele rechten genoemd.

“Waar de klassieke focus haast uitsluitend lag op het rechten‐karakter van intellectuele rechten, kiest Van Dijk een andere eerder ongewone focus, die gericht is op het gegeven van de immaterialiteit. Het proefschrift van Van Dijk is ook origineel door het filosofische en theoretische materiaal dat hij poogt in te zetten: van het wetenschapstheoretische werk van Bruno Latour en Isabelle Stengers tot het filosofische discours van Deleuze en Foucault en de inspiraties die hij zoekt in de psychoanalyse.”

De Vereniging voor Wijsbegeerte van het Recht-dissertatieprijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Niels’ proefschrift, dat werd geschreven onder auspiciën van professoren Serge Gutwirth en Mireille Hildebrandt, wordt verder gelauwerd vanwege de hoge mate van relevantie voor de concrete rechtspraktijk. Alles behalve evident, gezien de “buitengewoon lastige en ingewikkelde conceptuele kwesties” die het behandelt.