UZ Brussel opnieuw in de kijker met digitaal jaarverslag

Jaarverslag 2014 UZ BrusselHet begint een traditie te worden: voor de derde keer pakt het UZ Brussel uit met een jaarverslag dat volledig digitaal is. Ditmaal zet het vooral de patiënten centraal en toont het de essentie van 2014 via infographics.

Negen mooie zwart-witfoto’s van patiënten. Daarmee ‘opent’ het nieuwe jaarverslag van het Universitair Ziekenhuis van Brussel. Klik op een foto van die eerste laag, en hij schuift open tot een volledig, schermbreed beeld. Een korte audio-toelichting, zowel in het Nederlands als in het Frans ingesproken door bekende stemmen, legt het verband tussen de getuigenissen van de patiënt en de werking van het ziekenhuis, die grafisch wordt weergeven in een tweede laag.

Toegenomen activiteiten in 2014

UZ BRUSSEL 2014 InfographicUit het jaarverslag 2014 van het UZ Brussel blijkt dat de meeste activiteiten vorig jaar toegenomen zijn en dat het ziekenhuis volop gestart is met het uitvoeren van zijn Toekomstplan. Een van de blikvangers is het Ruimteplan. Dat werd gerealiseerd in het voorbije jaar en zal meer zorgcomfort creëren voor patiënten, bezoekers en ziekenhuismedewerkers. Een mooie realisatie, zeker wanneer je in rekening brengt dat het UZ Brussel 2014 financieel positief afsloot.

Dilemma’s in de zorg

Maar het UZ Brussel doet in het jaarverslag meer dan enkel terugblikken op het voorbije jaar. Het omschrijft ook uitdagingen, beschrijft trends en kijkt vooruit. Op die manier schetst het een beeld van de uitdagende context waarin een universitair ziekenhuis vandaag actief is. Zo combineert het zorg met onderzoek en onderwijs in een onzekere financiële omgeving. Ook het dilemma tussen een zorgaanbod waarvan de kwaliteit steeds vaker wordt becijferd en een patiëntgerichte zorg komt aan bod.

Het jaarverslag, een modelvoorbeeld van hoe een grote hoeveelheid info zowel bevattelijk als onderhoudend kan worden weergegeven, is voor iedereen toegankelijk op de site van het UZ Brussel.