VUB’ers onderscheiden voor wetenschapscommunicatie

Onlangs werden de laureaten van de jaarlijkse ‘onderscheidingen wetenschapscommunicatie’ bekendgemaakt. Deze gaan uit van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB voor de vrienden) en de Jonge Academie en nodigen onderzoekers uit hun werk op een toegankelijke maar kwaliteitsvolle manier te ontsluiten. Ook vier VUB’ers vallen in de prijzen.

Doctoraatsstudente Marit Van Cant, verbonden aan de vakgroep Kunstwetenschappen en Archeologie, wordt onderscheiden voor de wijze waarop zij actief vrijwilligers betrekt bij het verwerken van opgegraven menselijk botmateriaal. De manier waarop zij mensen laat delen in haar diepgravend onderzoek, is niet alleen creatief, maar ook erg nuttig.

Minder hands-on maar ongetwijfeld even intens, is de reden waarom doctoraatsstudente Sophie Mossoux van de vakgroep Geografie wordt gelauwerd. Zij ontwikkelde het bordspel Kazan. De bedoeling hiervan is niet de kolonisatie van de Wolgastad Kazan, maar wel het aanschouwelijk maken van de complexe mens-milieu-interacties bij natuurrampen. Wetenschappelijk verantwoorde pret met aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen!

Professor in de biomedische wetenschappen Patrick Mullie blinkt dan weer uit door de indrukwekkende omvang van zijn communicatie rond voeding. Op radio en tv en in kranten en online media voorziet hij het brede publiek van correcte en onafhankelijke informatie rond de laatste dieettrends, de gevaren van een overdaad aan suiker en de dreigende obesitasepidemie.

Als laatste krijgt ook Breinwijzer vzw een onderscheiding wetenschapscommunicatie. Breinwijzer zet zich in voor een open en participatieve dialoog tussen onderzoekers enerzijds en de samenleving anderzijds over de stand van de hedendaagse neurowetenschappen. Hiervoor organiseren zij, onder andere, activiteiten die neurowetenschappers aansporen om hun onderzoek en vakgebied op een laagdrempelige wijze bij een groot publiek te brengen. Psychologieprofessor Frank Van Overwalle zetelt er in de raad van bestuur.

De wetenschap van de wetenschapscommunicatie

Terwijl een goede wetenschapscommunicatie natuurlijk voor een groot deel afhankelijk is van de wetenschappers in kwestie, is er ook een belangrijke rol weggelegd voor de onderzoeksinstituten waaraan zij verbonden zijn. Ook betreffende deze rol responsabiliseren de onderscheidingen wetenschapscommunicatie. Maar loopt de VUB ook graag op de zaken vooruit. Zo is er het WECOM-samenwerkingsverband tussen de Erasmushogeschool- en VUB-diensten Onderzoek, dat onder andere via de website Wtnschp.be en een rits aan laagdrempelige evenementen communiceert over wetenschap. Bovendien ondersteunt de VUB-expertisecel Wetenschapscommunicatie onderzoekers in raad en daad.

De eigenlijke wetenschapscommunicatie-onderscheidingen worden uitgereikt op 21 oktober in het Paleis der Academiën nabij het Warandepark. Dan wordt ook de EOS-publieksfavoriet bekendgemaakt. Deze laatste wordt uit de volledige lijst gelauwerden gekozen via deze internetverkiezing.