logo

U bent hier

6 miljoen euro voor door VUB-prof geleid gentherapie-onderzoeksproject

In het kader van het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie, ontvangen prof. dr. Marinee Chuah van het Department of Gene Therapy and Regenerative Medicine (GTRM) en een internationaal team medewerkers een beurs van 6 miljoen euro. Horizon 2020 is een uiterst competitief, EU-breed onderzoeksprogramma. Van de meer dan 400 ingediende projecten, werd er deze oproepronde slechts twee procent geselecteerd.

Waaronder dus het EU Horizon 2020 MYOCURE-project, dat door professor Chuah zal worden gecoördineerd. Het MYOCURE-project zal innovatieve gentherapiebenaderingen ontwikkelen voor erfelijke spieraandoeningen. Deze ernstige ziektes worden gekarakteriseerd door een voortschrijdende aftakeling van skeletspieren en het hart. Uiteindelijk sterven patiënten aan long- of hartfalen. Momenteel bestaat er geen effectieve behandeling.

De door MYOCURE voorgestelde gentherapeutische aanpak wil functionele genen in de spiercellen van patiënten inbrengen aan de hand van zogenaamde vectoren, celbiologische transportmiddelen van genetisch materiaal.


Prof. dr. Marinee Chuah

Dankzij een aantal belangrijke klinische doorbraken, beleeft het onderzoeksdomein van de gentherapie momenteel een academische en industriële renaissance. Het voorstel van het MYOCURE-consortium maakt daarbij dankbaar gebruik van de complementaire expertise van de VUB-GTRM-groep en verschillende andere teams uit Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Samen zullen zij de verschillende uitdagingen aanpakken die de kop opsteken bij de ontwikkeling van effectieve en veilige gentherapeutische behandelingen. Het EU Horizon 2020 MYOCURE-project heeft een looptijd van vier jaar.

Professor Chuah: “Ik voel mij, namens alle MYOCURE-partners, erg vereerd vanwege de erkenning voor en selectie van ons EU Horizon 2020-project. Gezien de sterke internationale competitie voelen we ons ook erg gelukkig, meer dan vijf jaar lang hebben we hiernaartoe gewerkt. Maar zoals Louis Pasteur het ooit zei: le hasard ne favorise que les esprits préparés.”