logo

U bent hier

B-PHOT Photonics Explorer in 2500 Europese scholen

‘lab-in-a-box’ rond fotonica maakt 125 000 leerlingen warm voor STEM

Vandaag heeft een school  in Finland de 2500ste Photonics Explorer mogen ontvangen. Photonics Explorer is een educatieve kit, ontwikkeld door het fotonica onderzoeksteam B-PHOT aan de VUB, om leerlingen van secundaire scholen te laten experimenteren met de verschillende eigenschappen van licht en fotonen.

Het concept is een 'lab-in-a-box' waarmee leerlingen van de 2e en 3e graad zelf aan de slag kunnen gaan met lasers, LEDS, lenzen,  optische vezels, en andere hoogtechnologische componenten.   

STEM

De kit past volledig in de leerstof wetenschappen en streeft 2 belangrijke doelstellingen van STEM (Science Technology Engineering Mathematics) na. Vooreerst linken toepassingen binnen de Photonics Explorer naar het dagelijkse leven en naar de leefwereld van de jongeren. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld hoe de polarisatie van het licht cruciaal is voor LCD schermen van smartphones en tablets, of hoe licht ervoor zorgt ze dat films sneller van het internet kunnen downloaden. 

Verder is de kit ook volledig opgebouwd rond onderzoekend leren, waarbij alle leerlingen actief betrokken worden, zelf uitvoeren, observeren en redeneren. Deze hands-on benadering van Photonics Explorer geeft de leerlingen meer zelfvertrouwen en prikkelt hun nieuwsgierigheid.

Fotonica, of de wetenschap van licht, raakt vele aspecten van ons leven en kan oplossingen bieden op belangrijke toekomstige uitdagingen voor onze samenleving: op vlak van energie met zonnecellen en slimme LED-verlichting, rond optische sensoren voor zelfrijdende wagens, via lichttechnologie voor snellere datanetwerken, maar ook op biomedisch vlak met nieuwe optische medische technieken.

Jaarlijks 125 000 jongeren geSTEMd

Dankzij de 2500 Photonics Explorers, leren jaarlijks ongeveer 125 000 jongeren uit secundaire scholen in Europa over de wonderlijke wereld van licht.  Het programma rond Photonics Explorer voorziet een workshop voor leerkrachten met een ondersteunend didactisch kader. De duurzame werkkoffer bevat relevante achtergrondinformatie over fotonica, en de werkbladen en ander didactisch materiaal zorgen ervoor dat de lesvoorbereidingen minder tijd in beslag nemen. Onderaan dit bericht vindt u een aantal quotes die de ervaring van leerkrachten weergeven.

Op 8 juni organiseert EYESTvzw een workshop voor leerkrachten op de VUB Campus Etterbeek. Een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de aanpak van Photonics Explorer. 

QUOTES:

Een selectie quotes van leerkrachten  illustreren hun ervaring over de hoge bruikbaarheid in de klas:

 “Dit is een goed concept, met veel eenvoudige componenten die werkelijk bruikbaar zijn bij leerlingen.” “De leerlingen zijn erg nieuwsgierig en enthousiast om te werken, ze houden ervan om zelf aan de slag te gaan.” “Photonics Explorer prikkelt op een boeiende manier de wetenschappelijke interesse van leerlingen.” De ervaringen en meer video’s over Photonics Explorer kunnen bekeken worden via http://www.eyest.eu/Programs/Photonics-Explorer.

Nathalie Debaes, CEO of EYESTvzw die instaat voor de samenstelling en wereldwijde distributie van de kits:

De Photonics Explorer werd door B-PHOT aan de VUB ontwikkeld, in het kader van een Europees project en in samenwerking met vele internationale partners. Het concept past perfect binnen de doelstellingen van STEM, waarbij wetenschappen op een aantrekkelijke en interactieve manier aan jongeren van secundaire scholen gepresenteerd worden.  De interesse van de scholen en leerkrachten is groot: 2500 Photonic Explorer kits tot bij de scholen brengen reikt ver boven onze verwachting. Het team achter Photonics Explorer zet zijn missie verder om zoveel mogelijk young minds warm te maken voor fotonica in al z’n toepassingen.”

OVER EYESTvzw

EYESTvzw streeft ernaar de belangstelling van jongeren op te wekken voor wetenschap, techniek en technologie binnen het kader van STEM via aantrekkelijke educatieve programma's. Daarbij kunnen leerkrachten in heel Europa en daarbuiten op de actieve ondersteuning van EYESTvzw rekenen om de fascinatie voor wetenschap en techniek aan leerlingen over te brengen en zo de volgende generatie van wetenschappers en ingenieurs inspireren.

Het Photonics Explorer is een educatieve ' lab-in-a-box' voor het secundair onderwijs dat leerkrachten een kwalitatieve set van testmateriaal biedt dat binnen het intra-curriculaire didactisch kader past. De experimenten slaan een brug tussen wetenschappelijke onderwerpen en herkenbare real-life situaties van jongeren. De edukit werd, in het kader van het Europese FP7 project, ontwikkeld door onderzoekers van de VUB in samenwerking met een team van leerkrachten en deskundigen uit 11 EU-landen. En uitvoerig getest door meer dan 230 000 studenten. De Photonics Explorer is beschikbaar in 13 talen (Bulgaars, Tsjechisch, Nederlands, Engels, Frans, Fins, Duits, Grieks, Italiaans, Pools, Portugees, Russisch en Spaans.

EYESTvzw is een in België gevestigde non-profit organisatie die in 2011 opgericht werd door B - PHOT, het Brussels Photonics Team aan de Vrije Universiteit Brussel .De organisatie is verantwoordelijk voor de fondsenwerving, voor de assemblage van de Photonics Explorer kits en voor de distributie ervan in heel Europa en wereldwijd.

De ontwikkeling van EYEST's educatieve programma's wordt financieel ondersteund door de VUB en ruim 40 vooruitziende bedrijven en overheden. Voor meer informatie over Eyest en zijn programma's, bezoek www.eyest.eu

 

OVER B-PHOT

B-PHOT, het Brusselse Fotonica Team aan de VUB, is een internationaal erkende onderzoeksgroep in Fotonica, de wetenschap en technologie van licht. Fotonica integreert verschillende wetenschappelijke disciplines en speelt een sleutelrol in het beantwoorden van economische, ecologische en maatschappelijke vraagstukken. Innovatie en valorisatie zijn sleutelbegrippen waarbij gericht onderzoek rond fotonica leidt naar efficiënte oplossingen in samenwerking met vooraanstaande universiteiten en het industriële landschap in Vlaanderen, Europa, V.S, Australië en Azië.

Het fotonica team, onder leiding van Prof. Hugo Thienpont, heeft een opmerkelijk portfolio aan onderzoeksprojecten opgebouwd in fundamenteel, strategisch, toegepast en industrieel onderzoek. De vooruitstrevende technologie infrastructuur garandeert een volledige supply chain in fotonica. Met het optische technologie platform, de polymer optics pilot line en het grootschalige optische meetcentrum met clean room omgeving (Photonics Innovation Center in Gooik) profileert B-PHOT zich als één van de toonaangevende centra in optical modelling, optical characterization, voordelige rapid prototyping, en proof-of-concept prototypes van extreme optical components en systemen.

Ook in het kader van STEM zet de onderzoeksgroep zich in om toekomstige generaties warm te maken voor de meest baanbrekende technologieën van fotonica. Via de Photonics Explorer kit, maar ook door actieve workshops met jongeren tijdens wetenschapsshows.

De onderzoeksgroep telt 50 onderzoekers in fotonica en 20 technische medewerkers. Bezoek www.b-phot.org voor meer informatie over onderwijs, onderzoek, valorisatie en internationale programma's rond fotonica.