logo

U bent hier

VUB studente wint prijs voor beste spreker op de Frits Kalshoven Competition for International Humanitarian Law

Dit jaar werden de kleuren van de VUB opnieuw verdedigd op de Frits Kalshoven Competition for International Humanitarian Law. Het team bestond dit jaar uit drie deelnemers uit 2e Master Rechten, afstudeerrichting Internationaal en Europees Recht. Matias, Berfin en Caitlin hebben met verve de reputatie van de VUB hoog gehouden en leiten zich van hun beste kant zien in de pleitwedstrijd, die plaatsvond op vrijdag 23 februari in Den Haag. Ze hebben met creatieve argumenten hun zaak bepleit, wat telkens in zowel de rol van claimant  als defendant moet gebeuren. Hun prestatie getuigde van een sterk staaltje teamwerk. Berfin Altinisik mocht bovendien de award for best oralist in ontvangst nemen. Toen haar naam werd afgekondigd, reageerde de beste spreker met een komische "I don't know what to say!". Een dikke proficiat voor Berfin en het hele team! 

 

In de finale mochten de teams van de KULeuven en de Universiteit Leiden zich meten. Het team van de KULeuven mocht de titel dit jaar claimen. Ook voor hen proficiat! 

Deelnemen aan moot courts geeft studenten de kans om uit de boeken te kruipen om gespecialiseerde kennis, maar vooral ook vaardigheden te ontwikkelen in het kader van hun studies internationaal recht. Het is steeds een enorm leerrijke ervaring en geeft je daarnaast ook de kans om in contact te treden met allerhande experts en andere studenten. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door het Vlaamse en Nederlandse Rode Kruis en laat studenten van verschillende Vlaamse en Nederlandse universiteiten proeven van het internationaal humanitair recht. Het programma bestaat niet louter uit een pleitwedstrijd, maar brengt de sutdenten samen voor een vierdaagse vol lezingen, workshops en rollenspellen waarin verscheidene aspecten van het humanitair recht worden belicht. Bovendien zijn er ook informele avondactiviteiten waarbij de deelnemers kunnen uitwisselen met studenten van andere universiteiten, vaak afkomstig uit verscheidene delen van de werels. Op het einde van de week bereiden de teams pleidooien voor gebaseerd op een fictieve casus, die ze slechts 24 uur voordien ontvingen. 

Bij wie begint het al te kriebelen om volgend jaar deel te nemen? 

Meer informatie over deze en binnenkort de volgende editie vind je terug op: https://www.rodekruis.nl/evenementen/frits-kalshoven-international-human....

 

 Participants in the 2018 Frits Kalshoven Competition for International Humanitarian Law - (c) Peter Busscher

Image copyright: Peter Busscher